Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: GD, exif
Forum PHP.pl > Forum > PHP
baslow
Witajcie
Jestem tu nowy wiec sie przywitam: witam serdecznie wszystkich forumowiczow.
PHP zajmuje sie raczej rzadko ale mam ostatnio cisnienie cos zrobic winksmiley.jpg dokladnie chce zrobic galeryjke. Chcialbym dodawane zdjecia (z aparatu cyfrowego) skalowac biblioteka GD (chyba tak sie ona nazywa) do mniejszego rozmiaru ale chcialbym zeby informacje exif byly zachowane w kopii - obrazku pomnijeszonym, czy tak sie da wogole w PHP zrobic? Co i jak nalezy uzyc? Moze jakas wskazowka? Jakis link do postow? Stron innych?
Dodam ze dzialam na linuksie a zarowno apache jak i php sa modulowej budowy zainstalowane mam i exif i gd. Moze musze cos doinstalowac zmienic, przekonfigurowac - tylko co? Ja nie doszukalem sie nigdzie informacji na ten tamt.
Dodam ze jestem administratorem tego serwera wiec moge wiele z nim i na nim zrobic.
Dzikuje za okazana pomoc.
krzyszbi
a może wystarczy tylko użyć tego
Temat: Miniaturka JPEG GIF PNG
sam tej funkcyjki używam i jestem zadowolony smile.gif dopisałem tylko aby mi zawsze zachowywało proporcje i jak coś dodawało góra/dól lub po prawej lewej jakieś tło do zadanych wymiarów obrazka
baslow
Dzieki ale to chyba nie do konca to o co mi chodzilo...
Bo co z exif??
Ja napisalem cos podobnego i funkcja: imagecreatefromjpeg tworzy obrazek ale exifa nie kopiuje tylko zostawia pusty, wiec to nie to ;(
Przeskalowac to ja potrafie to zupelnie nie ten problem ;/ problemem jest przeskalowanie i zachowanie exif w przeskalowanym (skopiowanym) pliku.
Dzieki za pomoc, czekam na inne pomysly, dalsze...
Athlan
Nie jestem pewien, ale exif się gubi...

Jakby co, to zarzcę moją klasą do obrazów smile.gif

http://framework.vgroup.pl/expose-7706736a...ec05f7e2c39.htm
baslow
No exif sie gubi ewidentnie natomiast gd wrzuca jakis swoj tag ;/
Wszystko to przez to ze sie tworzy nowy obraz a nie dziala na oryginale...

Moze zapytam inaczej czy mozna w php jakos przeskalowac oryginal bez koniecznosci tworzenia kopii?? Bo to chyba gkowny problem utraty exif...
A moze mozna exif jakos latwo przekopiowac, odczytac jest prosto z oryginalu i jakims cudem wpisac do kopii... wiecie cos o tym??

Bede wdzieczny za jakies pomysly...

PS. wiem ze to nie musi byc php winksmiley.jpg ale Google Picassa chyba skaluje z zachowaniem exif... wiec to zaden dowod ze sie da winksmiley.jpg ale w dobie cyfrowek jest to tak naprawde wazna i ciekawa informacja ktora powinna do kopii przechodzic...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.