Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jakie logowanie bezpieczniejsze?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Saletra
Witam

Mam pewien dylemat.
Które logowanie będzie bezpieczniejsze do panelu administracyjnego CMS-a:
opcja 1. logowanie przez formularz na stronie WWW (dane wysyłane metodą POST) i tworzenie ciastka o określonej ważności

opcja 2. autoryzacja WWW [header("WWW-Authenticate: Basic realm=strefa chroniona")] użytkownika (tak jak np. w phpmyadmin) i pamiętanie sesji przez przeglądarkę.

Pozdrawiam.
webdice
Jak dobrze zabezpieczysz zapytania do bazy to pierwszy sposób będzie wystarczająco bezpieczny, co do drugie rozwiązania, nie na każdym serwerze masz dostęp do plików htaccess.
Kildyt
Ja bym trzymał się pierwszego rozwiązania.

Hmm, dla spokojnego sumienia wcisnąłbym jeszcze jedno zabezpieczenia. Pomyśl twórczo ^^
kiler129
Podstawa to kodowanie haseł, ja bym stawiał na nr. 1
szagi3891
Jak już musisz tworzyć ciastko które będzie stwiedzać czy jesteś zalogowany to chociaż po ludzku je zaszyfruj żeby nikt nie mógł sobie takiego ciastka spreparować. O to też @Kildyt-owi podejrzewam chodziło smile.gif

jest jeszcze https które tutaj można wykorzystać i nadało by się znakomicie. Zaszyfrowane dane trudniej wykorzystać do niecnych celów niż dane które są luźnie przesyłane. No i oczywiście przez formularz bym doradzał. Uważam że [header("WWW-Authenticate: Basic realm=strefa chroniona")] jest paskudne i nieprzyjazne dla użytkownika.
shpyo
A nie lepiej sesje? Nie musisz pamiętać o szyfrowaniu danych w ciastkach.
Jedyne co musisz zrobić to zabezpieczyć logowanie przez sql injection.
domis86
Ej chlopaki chlopaki. Zwykla sesja po prostu, tylko regenerujcie id po zmianie poziomu uprawnien usera (czyli np po zalogowaniu).

Wiecej:
http://shiflett.org/articles/session-fixation

albo poszukajcie se w googlach "session security php"

PS: na przyszlosc: jak sie bedziecie takimi pierdolami zajmowac to nigdy nic nie zrobicie - proste (ale skuteczne) rozwiazania sa najlepsze
Eron
Wedlug mnie to baza wraz z ciasteczkiem cool.gif .
Jest to takze jak dla mnie 'latwiejsze'.
Pozdro
LonelyKnight
Cytat(Eron @ 6.06.2007, 16:03:22 ) *
Wedlug mnie to baza wraz z ciasteczkiem cool.gif .
Jest to takze jak dla mnie 'latwiejsze'.
Pozdro

A może jakieś argumenty? bo np. moim zdaniem najlepiej użyć wanny z olejem i parapetu z Hongkongu tongue.gif A np. "baza i sesje" to są niby bez "ciasteczka"? Poza tym nie wiem co trudnego jest w sesjach...

Wracając do tematu moim zdaniem do tego są sesje i tego bym użył. Posłuchaj wcześniejszych rad, jak np. ta o regeneracji. Poza tym jak aplikacje kierujesz to jakiś szczególnie mało rozgarniętych userów, to sprawdzaj i trzymaj w sesji np. IP + przeglądarkę z jakiej się logowano i sprawdzaj czy się nie zmienia, gdyby czasami user zapodał komuś linkiem razem z nr sesji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.