aga323
2.06.2007, 13:58:16
Witam. Robie właśnie internetowy dzienniczek ucznia. Ma on mieć narazie podstawowe funkcje takie jak zapisywanie, edycja i usuwanie ocen. Mam zrobioną każda z tych rzeczy osobno, jednak teraz żeby coś pozmieniać dodać itd. jest dużo roboty. Dlatego znajomy polecił mi bym zrobiła to wszystko w jednym poprzez zrobienie pliku funkcje.php i tam umieścić te wszystkie funkcje i drugiego pliku z formularzem. Plik z funkcjami to nie uważam za zbytn problem jednak nie wiem za bardzo jak wykonać ten plik z formularzem, w ogóle za bardzo sie nie orientuje jak to zrobić tak, aby połączyć te wszystkie funkcje. Wszelkie odpowiedzi i sugestie są bardzo mile widziane :-)
macza
2.06.2007, 14:11:10
pokaz nam swoje pliki, bo tak trudno wytlumaczyc
aga323
2.06.2007, 14:17:59
No w zasadzie teraz wszystkie pliki trzeba będzie pisać od początku... Załóżmy ze mam plik functions.php i tam mam np. function dodaj()
{
tu tam zapytanie do bazy
}
function edytuj()
{
zapytanie
}
function usun()
{
zapytanie
}
i teraz musze zrobic durgi plik z frmularzem ktory to wszystko bedzie obslugiwal tylko nie mam pojęcia jak go zrobic, jak tam dac te funkcje i ogólnie jak twszystko połączyć.
Shimada
2.06.2007, 16:10:51
Więc musisz sobie zaprojektować (zaplanować) jak to wszystko ma działać.
Plik z formularzem:
domyślnie niech wyświetla oceny z opcjami edytuj i usuń
->edytuj wyświetli formularz (taki sam jak do dodawania nowej oceny tylko że) z wypełnionymi polami tak jak edytowany wpis, zatwierdzenie wywoła funkcję edytuj()
->usuń po prostu wywoła funkcję usuń()
i dodatkowa opcja dodaj
->wyświetli pusty formularz po wypełnieniu i zatwierdzeniu wykona funkcję dodaj()
pomiędzy formularzami możesz się przełączać za pomocą funkcji switch
To przykład można to zrobić o wiele lepiej do tego nie wiem jak by to miało wyglądać
Pozdrawiam
KolegS
3.06.2007, 09:22:46
jak to wszystko połączyć to akurat nie jest problem jak już napiszesz ten pliczek z funkcjami to w tym z formularzem zastosuj funkcje
require()
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.