Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Serwerowe 'w czasie'
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dahred
Chciałbym się dowiedzieć, czy serwer w danym czasie może sam z siebie otworzyć stronę np. w php i przerobić bazę danych za zgodą admina. Np. ustalamy serwerowi z poziomu komputera na serwer funkcję plusOne i ona będzie co godzinę nawet gdy komputer jest wyłączony i żaden użytkownik nie wchodzi na serwer. Interesuje mnie to, bo np. mamy Plemiona, czy Ogame i one w danym czasie i miejscu muszą zmienić coś, np. bitwę, wiem że można by to zrobić oczywiście już jak się wchodzi na stronę i sprawdza czas i porównuje z teraz, ale czy to nie byłby obłęd - co np. 30 sek. co chwila sprawdzać czy nie ma bitwy?
artur81
można, trzeba mieć dostęp do Crona
Dahred
a jest on dostępny na Apache, czy to w ogóle jest inny rodzaj serwera?
Ludvik
cron to osobna usługa... http://pl.wikipedia.org/wiki/Cron_(Unix)
Dahred
Ok, już co nie co wiem, ale np. puszczanie tej samej funkcji co sek. np. która będzie sprawdzała tą datę z datę z bazy danych to nie zablokuje serwera?
seaquest
Cytat
na będzie co godzinę nawet gdy komputer jest wyłączony i żaden użytkownik nie wchodzi na serwer

Odłącz toster od prądu i włóż grzanki, przyjdź po godzinie i zobacz, czy się zapiekły.

Sory za sarkazm, ale nie mogłem się powstrzymać.
uli
Cytat(seaquest @ 22.06.2007, 11:25:06 ) *
Odłącz toster od prądu i włóż grzanki, przyjdź po godzinie i zobacz, czy się zapiekły.

Sory za sarkazm, ale nie mogłem się powstrzymać.

A jak mam toster na baterie questionmark.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif

A poważnie - jemu chyba chodziło o to, że np. konto lokalne (i komp z nim związany) jest wyłączony, a nie serwer smile.gif
Ale fakt, faktem że ujął to wieloznacznie:)

Na temat:
Wywoływanie zapytania co sekundę z cron'a... Dahred - musisz mieć naprawdę dobrego kompa:) Polecam jakiegoś 2x Dual Core:)
Dahred
Nie chodzi mi o mojego kompa ale o serwer hostingowy - mamy co sek. zapytanie, albo co 5 sek. szuka w bazie danych i jeżeli się trafia wywołuje inną funkcję
uli
Zależy od ilości wątków i odsłon - spróbuj, sam jestem ciekawy jak Ci to pójdzie. Dotychczas z cron'a korzystałem tylko na serwerach, które w całości hostowały tylko moje WWW i jakoś to szło. Choć przyznam się, że nie używałem crona nigdy z częstotliwością 1sek.

Myślę, że tak naprawdę mało osób tutaj to robiło.

Tak więc, przetestuj i sam jestem ciekawy jak to będzie z wydajnością!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.