Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] odizolowanie nazwy pliku od rozszezenia - odczyt samej nazwy ze zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andy84
Poszukuje skryptu ktory pozwoli mi w prosty sposob odizolowac lub zapisac cala nazwe pliku ewentualnie nazwa.rozszezenie aby moc pozniej nazwe odczytac ze zmiennej

ewentualnei moze ktos zarzucic jakies slowa kluczowe to sobie na googla wyskocze smile.gif
andy84
Cytat(JaRoPHP @ 20.06.2007, 21:42:51 ) *

Wydaje sie to dobrym rozwiazaniem, ale czegos braklo w moim poprzednim poscie , plik ktorego nazwe chce wyizolowac nie ma stalej sciezki - robie skrypt do uploadu plikow na server wraz z zapisem ich nazwy do bazy danych z ich sciezka ( miejscem zapisu na serverze) a jak zrozumialem basename ladnie rozdziela plikow nazwy po podaniu sciezki , masz moze jakies sugestie przy powyzszym scenariuszu :questionmark.gif? dzieki
JaRoPHP
Nie do końca wiem, gdzie jest problem...
Odpowiedz najpierw sobie (i mnie) na pytanie, po co chcesz mieć tą nazwę pliku? (zapis do bazy, a może przechowywanie w zmiennej w skrypcie?

Cytat
a jak zrozumialem basename ladnie rozdziela plikow nazwy po podaniu sciezki
Też nie wiem, jak zrozumiałeś:
  1. <?php
  2. $file = "./katalog/podkatalog/plik.php";
  3. $file2 = "plik2.php";
  4.  
  5. echo 'File1: ' . basename($file) . "n";
  6. echo 'File2: ' . basename($file2) . "n";
  7. ?>
Rezultat:
Cytat
File1: plik.php
File2: plik2.php
andy84
@Jaro
postanowilem to jeszcze na sam koniec inaczej zrobic tworzac unikatowe nazwy dla kazdego dodawanego pliku, nie wiem wogole po co chicalme nazwe do bazy ladowac jak ktos mi zaladuje plik z druga nazwa taka sama jak juz istnieje.
To plik sie albo by nadpisal albo nie zapisal,
dzieki mi mo wszystko czasami poprostu trzeba sie przespac i od rana zaczac prace od nowa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.