Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] Problem z Kodem i datą
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zaba12
Witam mam taki kod i jak zrobic zeby wysyłał do log tylko te osoby ktorym skonczyl sie czas czyli Aktywacja konta np data jest dzis 2007-06-21 a data zakonczenia to 2007-06-20 i chciałbym zroibc tak ze tym osobom ktorym skonczył sie czas aktywacji dodawal sie wpis do log.

1. <?
  2. include ('config.php');
  3. $query2 = "SELECT * FROM zam";
  4.  
  5. $result2 = mysql_query ($query2);
  6. while ($row2 = mysql_fetch_array($result2)) {
  7.  
  8. $date = date ("Y-m-d");
  9. if ($date <> $row2['date_deactivation']) {
  10.  
  11. $query = "INSERT INTO log VALUES(NULL, '{$row2['login']}', 'Zablokowano')";
  12.  
  13.  $result = mysql_query($query);
  14.  
  15. }
  16.  
  17. }
  18.  
  19.  
  20. ?>
nospor
  1. <?php
  2. $data1 = '2007-06-21';
  3. $data2 = '2007-06-20';
  4. if (strtotime($data1) > strtotime($data2)) echo 'data pierwsza jest juz po drugiej';
  5. ?>
zaba12
dobra poradzilem se
  1. <?php
  2. if ($date > $row2['date_deactivation']) {
  3. ?>
i teraz nastepne moje pytanie jak zrobic zeby wysyłał 7 dni przed koncem maila przypominajacego o platnosci
nospor
  1. <?php
  2. $data1 = '2007-06-13';
  3. $data2 = '2007-06-20';
  4. if (strtotime($data1) == strtotime('-7 day',strtotime($data2))) echo 'data pierwsza jest 7dni przed druga ';
  5. ?>

Możesz to też robic już na poziomie zapytania. By sie dowiedziec jak - użyj manuala smile.gif
zaba12
no niestety probowałem wstawić do mojego kodu ale nic nie dalo a jakieś inne rozwiązanie ?
nospor
Cytat
no niestety probowałem wstawić do mojego kodu ale nic nie dalo
No to pokaz jak probowales wstawic, bo zapewne źle to robisz. PRzeciez widzisz sam ze moj kod dziala smile.gif

Cytat
a jakieś inne rozwiązanie
Tak, juz ci mowilem: robic to na poziomie bazy. Bedzie szybciej, eleganciej i optymalniej smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.