witam wszystkich!!!mam kilka pytan odnosnie skryptu i przerobki kodu w tym skrypcie ktory sciagnalem skrypt jest opensource i jest to lista przebojow do radia internetowego ktora chcialbym troche zautomatyzowac zeby bylo latwiej z tego korzystac w php stawiam pierwsze kroki wiec duzo naprawde w tym temacie niewiem takze prosze sie niedenerwowac na mnie.kolega mnie poprosil zebym mu zrobil playliste do radia to jeszcze chyba za duze progi jak n mnie ale wiem ze ta sciagnieta playliste moge z waszymi radami troche przerobic zautomatyzowac i przez to zaczac powolutku pozanawac php i jego dzialanie musze od czegos zaczac tak mysle napewno beda rady przeczytaj to tamto kursy itpodobne ok ale werzcie mi ludziki to nietak latwo kazdemu laikowi w temacie zaczaic tak odrazu ale przechodzac do rzeczy:
linijka kodu jest taka:
<input type ="checkbox" name ="p[2]" class ="poll">
<b>02.</b> Artysta - Utwor<br>
propozycje utwrow zaproponowane przez internaute sa zapisywane w pliku tekstowym pozniej trzeba recznie wpisywac w index.php artysta utwor czy przykladowo w to miejsce gdzie widnieje artysta utwor nieda sie jakiegos kodu wkleic tak zeby pobieralo automatycznie z tego pliku tekstowego i zeby samo sie dodawalo po koleji tznaczy jak trzecia osoba zkoleji glosuje to utwor zaproponowany wjezdza na trzecia pozycje itp. za pomoc z gory dziekuje pozdrawiam

czy moze faktycznie lepiej napisac od nowa taka palyliste tylko od czego zaczac?