Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dekoder hasła
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
s_w_ir
Mój problem jest tego typu że gdy zapisuje hasło jakiegoś użytkownika w bazie danych to szyfruje je przy pomocy password mysqla[php:1:ace835838d]<?php
password($haslo)
?>[/php:1:ace835838d]
Gdy sprawdzam użytkownika przy logowaniu porównuje pobraną wartość z bazy danych z zaszyfrowaną przy pomocy password z formularza.
I do sedna gdy chce przesłać mu jego hasło to dostaje zaszyfrowane hasło. Jak je odszyfrować? Chciałem zrobić to przy pomocy array_flip() ale nie potrafie utworzyć tablicy z funkcji password.
FiDO
Funkcja PASSWORD z mysql'a jest nieodwracalna!
Na marginesie nie jest to funkcja szyfrujaca, tylko hashujaca, byly juz conajmniej kilka razy napisane roznice miedzy jednym a drugim.
s_w_ir
Jasne. Widze że będe musiał w takim razie sam odwrócić jej działanie i dokonam tego. No to powodzenia dla mnie i dla Ciebie.
FiDO
Zycze szczescia.. przyda Ci sie.

Cytat
PASSWORD() encryption is non-reversible.

Ale skoro Ty wiesz lepiej to ja sie nie kloce...
uboottd
Gdzie bylo o tym murze glowie i dziurach...

Swir: zanim wjedziesz jak mysql koduje hasla rozwiaz _JEDNOZNACZNIE_ ponizsze rownanie:

x % 5 = 4

Jak Ci sie to uda to wtedy mozesz zaczac kombinowac z odwracaniem nieodwracalnych funkcji.
s_w_ir
Nie no sorry po prostu za bardzo sie podjarałem(negatywnie) tym że będe musiał zmieniąc kawał kodu u siebie, więc pomyślałem że każdy znaczek zapisze w tablicy, a następnie ją odwróce i gotowe. Ale gdy zdałem sobie sprawe co znaczy hash to wyluzowałem i postanowiłem zostawić to innym profesjonalistą takim jak ja:) Co do równania: no to 80% ale jest jakiś haczyk no nie:)?
orson
witam ...

znaczek % w tym przypadku oznacza chyba modulo ... czyli reszta z dzielenia ... czyli nie 80% biggrin.gif

cya
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.