Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Składnia, ciekawy problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ziels
Witam!

Mam dwa problemy:

1. Jeśli mam jakąś funkcję która zwróci mi tablicę, np. explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, to jak się dobrać do zwróconej tablicy bez tworzenia zmiennej zawierającej tą tablicę?
  1. <?php
  2. $elem = explode('_', 'foo_bar')[0];
  3. // To oczywiście nie zadziała z powodu błędu składni
  4. ?>

2. Jeśli mam zmienną zawierającą string i przy jej użyciu chcę dobrać się do właściwości jakiejś klasy, która to właściwość jest tablicą - jak to zrobić bez tworzenia tymczasowej zmiennej na tą tablicę?
  1. <?php
  2. class a{
  3.  public $foobar = array('foo', 'bar');
  4. }
  5. $property = 'foobar';
  6. $a = new a();
  7. $a->$property [0]
  8. // To oczywiście nie zadziała ponieważ parser spróbuje wyciągnąć z tablicy $property (której nie ma)
  9. // wartość z klucza 0 i to ją podstawi jako nazwę właściwości
  10. ?>

Czy wogóle są jakieś rozwiązania do tego?
mrjozo
ad 1

można napisać własną funkcję zwracającą dany element
  1. <?php
  2. function getElement($array,$e) {
  3.  return $array[$e];
  4. }
  5.  
  6. $elem = getElement(explode('_', 'foo_bar'),0);
  7. ?>

nie wiem czy bezpośrednio można, ale wydaje misie, że skoro funkcja zwraca tablice, to zapisać ją do zmiennej i odczytać konkretną wartość nie robi większej różnicy niż odczytać bezpośrednio, a porządek w kodzie jest

ad 2

1. <?php
  2. $a->{$property}[0];
  3. ?>
Cosi*
Ad 1) Można też zrobić tak:

1. <?php
  2. foreach(explode(' ',$tekst) as $klucz => $wartosc)
  3. {
  4. if($klucz == '1') print $wartosc;
  5. }
  6. ?>

Pozdrawiam smile.gif
Ziels
@mrjozo:
O! Dzięki smile.gif

@Cosi*:

Ano właśnie w tym cały problem - mnie interesuje jakby to zapisać w jednej linijce smile.gif
Cosi*
  1. <?php
  2. foreach(explode(' ',$tekst) as $klucz => $wartosc) if($klucz == '1') print $wartosc;
  3. ?>
winksmiley.jpgwinksmiley.jpgwinksmiley.jpg
Ziels
Cytat(Cosi* @ 10.07.2007, 11:08:13 ) *
  1. <?php
  2. foreach(explode(' ',$tekst) as $klucz => $wartosc) if($klucz == '1') print $wartosc;
  3. ?>
winksmiley.jpgwinksmiley.jpgwinksmiley.jpg

LOL! biggrin.gif biggrin.gif

Miałem na myśli jedno polecenie biggrin.gif
Cosi*
To chyba trudno by było... Nawet pomysł, który przedstawił mrjozo to w zasadzie nie jest jedna linijka, bo musisz stworzyć funkcję. Jeżeli w programie masz tylko jedno wywołanie funkcji, która ma 2 linijki, to de facto wychodzi Ci 3 linijki na uzyskanie efektu.
W ten sam sposób można przekształcić mój pomysł:

1. <?php
  2. function podajElement($tablica,$numer)
  3. {
  4. foreach($tablica as $klucz => $wartosc)
  5.  {
  6. if($klucz == $numer) return $wartosc;
  7. }
  8. }
  9.  
  10. $tekst = 'Ala ma kota';
  11. echo podajElement(explode(' ',$tekst),1);
  12. ?>

Tak w ogóle wydaje mi się, że interesuje Cię to wyłącznie jako problem programistyczny, bo stosowanie czegoś takiego faktycznie mija się z celem - o ile wygodniej i estetyczniej jest podstawić wynik funkcji pod zmienną, a potem odwoływać się do zmiennej - zwłaszcza że pod względem optymalności program nic na tym nie traci smile.gif
PiotrLegnica
  1. <?php
  2. list($el,) = explode('_', 'foo_bar');
  3. ?>

To chyba podstawowa konstrukcja?
Cosi*
No tak, ale wykorzystujesz zmienną. A miało być bez smile.gif
Żeby wyświetlić wynik, musisz dodać echo $el. Równie dobrze można przypisać wynik funkcji do tablicy.
Pozdrawiam,
Cosi
PiotrLegnica
Miało nie być zmiennej z tablicą, nie w ogóle zmiennej. winksmiley.jpg
Cosi*
No może... Tak czy inaczej to jest czysto akademicka dyskusja, bo w praktyce i tak najlepiej po prostu użyć zmiennej tablicowej. Bo jak np. za pomocą funkcji list() uzyskać dostęp do 20-tego elementu? winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.