Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Połączenie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
falfin
Witam. Zastanawia mnie jak bardzo połączenie z bazą danych spowalnia czas łądowania strony?
Mój skrypt rejestracji korzysta z 3 funkcji, w każdej funkcji znajduje się połączenie z bazą...
Czy to poprawne rozwiązanie? Czy lepiej zrobić połączenie na początku skryptu i, przekazywać jego identyfikator do funkcji?
Ziels
Cytat(falfin @ 9.07.2007, 21:45:27 ) *
Witam. Zastanawia mnie jak bardzo połączenie z bazą danych spowalnia czas łądowania strony?
Mój skrypt rejestracji korzysta z 3 funkcji, w każdej funkcji znajduje się połączenie z bazą... Czy to poprawne rozwiązanie?

Jeśli na każdej podstronie będzie połączenie to łączysz się na początku skryptu a na końcu zamykasz połączenie, jeśli nie to sprawdzasz sobie na początku skryptu czy połączenie ma nastąpić i jeśli tak to się łączysz.

Albo inaczej, dla niektórych rozwiązanie złee i wogóle ale co tam:
  1. <?php
  2. class mysql{
  3.  private $connection;
  4.  private static $instance;
  5.  private function __construct(){
  6. $this -> connection = mysql_connect('host','user','pass');
  7. mysql_select_db('baza');
  8.  }
  9.  private function __clone(){}
  10.  public static function getInstance(){
  11. if(!(self::$instance instanceof mysql)) self::$instance = new mysql());
  12. return self::$instance;
  13.  }
  14.  public function getConnection(){
  15. return $this -> connection;
  16.  }
  17. }
  18. ?>

I tylko zamienić dane a potem sobie pobierać połączenie w odpowiednich funkcjach. Tak, wiem że singleton jest zły obleśny fuj i wszystko, ale jest to gwarant jednego połączenia, wywołanego jedynie w razie potrzeby.

Pisane z palca ale powinno działać smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.