tumeks
10.11.2003, 19:54:17
Mam swoj skrypt w którym mam rejestracje i logowanie uzytkownika ale nie wiem co zrobic aby uzytkownik po zalogowaniu mogl edytowac swoje konto czyli zminiac email, adres i haslo i inee jak to zoribc. Odczyt z pliku data/users.dat
spenalzo
10.11.2003, 20:12:30
Przeniesione.
Robert
10.11.2003, 20:15:42
Wiec proponuje zrobic tak:
Kazdy user niech ma swoj oddzielny plik. $user.dat.
Yyy... dane moze miej jako zmienne, bedzie je latwiej wyciagac wtedy.
czyli plik Mike.dat
[php:1:94359e0646]<?
$log = 'mike';
$pass = '123841058365' //kodowanie md5, jest to przyklad wpisalem byle jakie liczby
$skad = 'gallapagos';
..itd
?>[/php:1:94359e0646]
Podczas logowania(na sesjach) z formularza przesylana jest zmienna $_POST['logg'] bierzesz cos takiego[php:1:94359e0646]<? if($_POST){
if(file_exists('users/'.$_POST['logg'].'.dat')){
include('users/'.$_POST['logg'].'.dat');
$_POST['passw'] = md5($_POST['passw']) ;
if($pass !== $_POST['passw'])
{
echo "Nieprawidlowe haslo";
}
if($log == $_POST['logg'] && $pass == $_POST['passw'])
{
session_start();
$_SESSION["login"] = $_POST['logg'];
$_SESSION["password"] = $_POST['passw'];
header('location: index.php?'.SID);
exit();
}
}
else
{
echo "Nieprawidlowy login";
}
}
}else{?>
<form method='post' action='<? echo "$PHP_SELF";?>'>
<input type='text' name='logg'><br/>
<input type='password' name='passw'><br/>
<input type='submit' value='ok'>
</form>
<? } ?>[/php:1:94359e0646]
Wtedy jezeli np. logowanie masz na sesjach zapamietaj zmienna $_POST['logg'] z formularza
[php:1:94359e0646] $_SESSION['login'] = $_POST['logg'];[/php:1:94359e0646]
Potem juz do edycji bedziesz mial bardzo prosto. Wywolujesz w miejsce pliku do edytowania zmiena $_SESSION['login'] pod ktora kryje sie 'Mike' czyli
[php:1:94359e0646] $dana = file('users/'.$_SESSION['login'].'.dat');[/php:1:94359e0646]
I wtedy bedziesz wybieral sobie zmienne do edycji i edytowal.
Ja bym to tak zrobil.
hamlecik
11.11.2003, 01:07:58
Cytat
if('$_POST'){
lepiej to sprawdz.
Robert
11.11.2003, 01:25:30
ok poprawilem...powinno byc dobrze, mala literowka pisalem na szybko i nie zauwazylem...
EDIT
Wiec postanowilem napisac reszte mojego pomyslu....mysle ze teraz juz bedzie jasno wytlumaczone. Wystarczy dodac wylogowywanie i wziac sie za pisanie skryptu do edycji...dodam ze przydalo by sie zrobic rejestracje, gdzie zapis do pliku wygladal by tak jak napisalem wyzej czyli jako zmienne a nie w jednym pliku oddzielane separatorami, tak bedzie latwiej..... Jezeli popelnilem gdzies blad prosze poprawic...
tumeks
11.11.2003, 15:16:16
Cytat
ok poprawilem...powinno byc dobrze, mala literowka pisalem na szybko i nie zauwazylem...
EDIT
Wiec postanowilem napisac reszte mojego pomyslu....mysle ze teraz juz bedzie jasno wytlumaczone. Wystarczy dodac wylogowywanie i wziac sie za pisanie skryptu do edycji...dodam ze przydalo by sie zrobic rejestracje, gdzie zapis do pliku wygladal by tak jak napisalem wyzej czyli jako zmienne a nie w jednym pliku oddzielane separatorami, tak bedzie latwiej..... Jezeli popelnilem gdzies blad prosze poprawic...
dzenx za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.