Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie miniaturki i jej zapis na serwerze
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Chris
Witam !

Pół godziny spędziłem z Wyszukiwarką, ale nic nie znalazłem. Potrzebuję skrypt, który utworzy miniaturkę (to już mam), ale następnie zapisze tą miniaturkę na serwer, powiedzmy pod postacią zdjecie.jpg. Czy coś takiego da się w ogóle zrobić? Ewentualnie czy można coś takiego:
...
$zmienna = ImageJPEG($obrazek);

i wpakować tą miniaturkę do bazy danych w jakiś sposób?questionmark.gif
Kolejne możliwe rozwiązanie to stworzenie i wyświetlenie "w locie" miniaturki ze zdjęcia, które jest zapisane w bazie danych w polu BLOB.
Też za nic nie mogę tego zrobić. Jak podam skrypcikowi gotową ścieżkę to pięknie miniaturkę tworzy, ale z zapisanych krzaków w polu BLOB nie chce. Pomóżcie proszę!

Pozdrawiam !
Seth
php >> Skrypty

Wpisz w wyszukiwarce forum "miniaturki" mysle, ze tam znajdziesz cos interesujacego dla siebie.
Bakus
Jestem przekonany, że zrzut z bazy do pliku tymczasowego (otwieranie z parametrem "wb"), [manual:6c755983b4]imagecreate[/manual:6c755983b4] później [manual:6c755983b4]imagecopyresized[/manual:6c755983b4].
P.S. Obrazki w mniejszej ilości lepiej przechowywać jako pliki, a nie rekordy bazy - latwiej i szybciej.
Przy dużej ilości (kilka tysięcy) - lepsza okarze się baza danych,
ale nie jestem w stanie wskazać najodpowiedniejszej... sad.gif
Chris
Do diaska, nadal nie wiem w jaki sposób mogę zapisać miniaturkę na serwerze!!? Mówicie o wyszukiwarkach i zgadzam się, że można wiele o miniaturkach znaleźć, ale jak mi ktoś powie w jaki sposób mogę zapisać miniaturkę, albo stworzyć ją ze zdjęcia zapisanego w bazie danych w polu BLOB to stawiam piwo :-)

Pozdrawiam !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.