Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Miniatury w JS
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
gangrena
Potrzebuje znalezc rozwiazanie na nastepujacy problem: chce utworzyc miniature ze zdjecia na serwerze dajac uzytkownikowi mozliwosc skadrowania fotki.
Np. duze zdjecie ma 400x300 px a ja zakladam ze miniaturka to 50x50px. Wyswietla sie zdjecie i ramka kadrujaca o ksztalcie kwadrata. Uzytkownik moze zmieniac proporcjonalnie jej rozmiar, oraz ja przesuwac.
W ten sposob z duzego zdjecia calej postaci, mozna np. wybrac tylko glowe. Widzialem cos takiego w galerii na onet.pl.

Czy spotakal sie ktos z jakas biblioteka (skryptami), ktora moze to obsluzyc?
Zajec
Wydaje mi się, że prościej będzie to zrobić inaczej: wyświetlić fotkę i kwadrat. Obsłużyć manewry na kwardacie (przesuwania, zmianę rozmiaru) i na koniec przesłać do serwera informacje, jaki kwadrat użytkownik wybrał. Wtedy za pomocą biblioteki GD generujesz prosto miniaturkę (po stronie serwera).
gangrena
Cytat(Zajec @ 25.07.2007, 09:24:34 ) *
Obsłużyć manewry na kwardacie (przesuwania, zmianę rozmiaru)

No wlasnie tu mam problem. Nie jestem na tyle dobry w JS, zeby samemu napisac taki kod. Czy masz moze jakis link, jakby to mozna zrobic?
Tak sobie mysle, ze usatwie dwa identyczne divy na sobie, ten dolny bedzie mial obrazek, ten gorny transparentne tlo i wlasnie ten kwadrat. Ale jak nim manipulowac w JS?
abc667
dowolna biblioteka z drag drop
a co do kadru możesz w jednym divie zrobić opacity na 60% powiedzmy i to bedzie całe zdjęcie, a w divie z kadrem wystarczy manipulować background-positon i będzie efekt oczekiwany
gekon
http://interface.eyecon.ro/demos
gangrena
gekon: dzieki bardzo, udalo mi sie zrobic co chcialem, bardzo fajny zestaw bibliotek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.