Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wyskakująca informacja na stronie jednorazowo
Forum PHP.pl > Forum > PHP
maxserwer
siemka, czy ktoś zna, albo ma na swojej stronce jakiś prosty skrypt, który pokazuje w małym okienku jakąś informację z obraskiem tylko raz?questionmark.gif potrzebuje taki do wyświetlania komunikatu zachęcającego do rejestracji, dlatego bardzo proszę o pomoc. Dzięki z góry i pozdro...
krowal
Jeśli użytkownik wejdzie na stronę to pokazuje mu się komunikat i jednocześnie wysyłane jest ciasteczko informujące o tym że komunikat został już pokazany. Przy każdym otwarciu strony sprawdzasz czy ciacho istnieje i jeśli nie istnieje to znaczy że użytkownik jest tu pierwszy raz i należy mu pokazać komunikat.
matix
Pokażę ci taki prosty przykład, bardzo skuteczny:

1. <?
  2. if ($_SESSION['rejestr'] == null)
  3. {
  4. showPoPup();
  5. }
  6.  
  7. $_SESSION['rejestr'] = true;
  8. ?>

wrzuć to gdzieś na początek pliku index.php i zawsze gdy ktoś będzie wbijał na stronę będzie mu się pokazywało okienko, a później już nie, bo będzie sesja.

oczywiście zastąp shouPoPUp() jakimś skryptem popup w js.

Pozdro biggrin.gif
pojas
Możesz wykorzystać to. Pytanie w tamtym temacie wydaje mi się bardzo podobne to tego, które tutaj zadajesz....
maxserwer
niestety matix twój prosty przykład nie działa...
a co do pojas to niestety, tamten temat był mój i dzięki tamtemu skryptowi blokuje ponowną rejestrację!!! potrzebuje skrypt który działa na ciasteczku, a na ciasteczkach się kompletnie nie znam...
pojas
Cytat(matix)
Pokażę ci taki prosty przykład, bardzo skuteczny:
Matix zaznaczył, że to jest tylko przykład. On nie ma żadnych "konkretnych" instrukcji, no oprócz sprawdzania czy jest ciacho i nadawania wartości temu ciasteczku.

Cytat
dzięki tamtemu skryptowi blokuje ponowną rejestrację!!!
Cytat(Cytat z Twojego poprzedniego tematu)
a po ponownym wejściu na tą samą stronę blokuje te ip co jest w notatniku.
Upss, ale tamten skrypt miał blokować ponowne wyświetlanie strony ( np. strony rejestracji ).
John
Cytat(maxserwer @ 2.08.2007, 14:32:26 ) *
niestety matix twój prosty przykład nie działa...
a co do pojas to niestety, tamten temat był mój i dzięki tamtemu skryptowi blokuje ponowną rejestrację!!! potrzebuje skrypt który działa na ciasteczku, a na ciasteczkach się kompletnie nie znam...

ciasteczko jak tablica
  1. <?php
  2. setCookie('nazwa zmiennej','wartosc',czas); // czas w sekundach lub w data w odpowiednim formacie
  3.  
  4. // odczyt
  5.  
  6. $_COOKIE['nazwa zmiennej'];
  7. ?>

link do manuala gdybyś chcial : http://pl2.php.net/manual/pl/function.setcookie.php
maxserwer
jak ja już mówiłem, to się na tym nie znam, wiedz mam małą prośbę, czy możesz mi to wytłumaczyć jakoś jak ten skrypt działa, tak żebym załapał ocb?questionmark.gif
k@mil
  1. <?php
  2. setCookie("showed", "yes");
  3.  
  4. if (!$_COOKIE["showed") {
  5. // kod wyswietlania okienka
  6. }
  7. else {
  8. // jakis inny kod (moze byc echo "";)
  9. }
  10. ?>

powinno zadzialac, tylko wpisz odpowiednie kody
krowal
@kamil, ale odkopałeś suchara smile.gif
k@mil
Cytat(krowal @ 21.08.2007, 00:27:21 ) *
@kamil, ale odkopałeś suchara smile.gif

nie zalapalem. o co ci chodzi?
skowron-line
  1. <?php
  2. if(!isset($_COOKIE[msg])){
  3. echo'<script>alert("yo");</script>';
  4. }
  5. setcookie("msg","yes");
  6.  
  7. ?>

panowie w czym problem?questionmark.gif
Zrob sobie jakiegos diva z odpowiednim pozycjonowaniem i wsadz tam wiadomosc, bo popup beda ci blokowac przegladarki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.