Mam problem. Pomozecie? ;-)
Mam w program WF-MAG, który jest oparty o bazę MSSQL, w bazie jest wiele interesujących rzeczy, które chcę umieścić na stronie. Jednak z racji bezpieczeństwa nie chcę się podpinać bezpośrednio do bazy z poziomu www.
Chciałem zrobić kopie (tylko niektórych tabel (a w nich tylko wybranych kolumn)) utworzyć baze w MySQL, stronę postawić normalnie, jak zwykle PHP+MySQL.
Jednak tutaj moja wiedza jest niewystarczająca. Czy jest możliwość utworzenia triggera w MSSQL, który po zmianach w bazie aktualizowałby bazę MySQL'a ? Nie znalazlem nic takiego, są możliwości przekopiowania danych z MSSQL'a do MySQL'a ale tak jednorazowo, programem, czy zrzutem bazy. Ale mnie to nie interesuje, ponieważ baza MSSQL'a będzie się b często zmieniać i aktualizacja drugiej jest wymagana w czasie rzeczywistym.
Jeśli nie ma takiej możliwości, albo droga "na około" jest zbyt długa i kręta, to pewnie pozostanie mi tylko postawienie strony na MSSQL + PHP.
A tu takie małe pytanko, czy trigger może uaktualniać zdalną bazę MSSQL? Strona będzie na zewnętrznym serwerze, a MSSQL jest na lokalnym.
Wielkie dzieki za wszelaką pomoc.