Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MSSQL + MySQL] Praca z obiema bazami
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
vokiel
Mam problem. Pomozecie? ;-)
Mam w program WF-MAG, który jest oparty o bazę MSSQL, w bazie jest wiele interesujących rzeczy, które chcę umieścić na stronie. Jednak z racji bezpieczeństwa nie chcę się podpinać bezpośrednio do bazy z poziomu www.

Chciałem zrobić kopie (tylko niektórych tabel (a w nich tylko wybranych kolumn)) utworzyć baze w MySQL, stronę postawić normalnie, jak zwykle PHP+MySQL.
Jednak tutaj moja wiedza jest niewystarczająca. Czy jest możliwość utworzenia triggera w MSSQL, który po zmianach w bazie aktualizowałby bazę MySQL'a ? Nie znalazlem nic takiego, są możliwości przekopiowania danych z MSSQL'a do MySQL'a ale tak jednorazowo, programem, czy zrzutem bazy. Ale mnie to nie interesuje, ponieważ baza MSSQL'a będzie się b często zmieniać i aktualizacja drugiej jest wymagana w czasie rzeczywistym.

Jeśli nie ma takiej możliwości, albo droga "na około" jest zbyt długa i kręta, to pewnie pozostanie mi tylko postawienie strony na MSSQL + PHP.
A tu takie małe pytanko, czy trigger może uaktualniać zdalną bazę MSSQL? Strona będzie na zewnętrznym serwerze, a MSSQL jest na lokalnym.

Wielkie dzieki za wszelaką pomoc.
NoiseMc
Postaw sobie druga baze MSSQL moze byc nawet na innej maszynie i zastosuj replikacje. Co na przyklad 6 godzin dane z jednej bazy beda sie automatycznie kopiowaly do drugiej, mozesz ustawic ktore dokladnie tabele beda replikowane. Baza glowna pozostanie nieruszona, a baza dodatkowa bedzie sluzyc do www.

Trigger moze uaktualniac zdalne bazy MSSQL, pogoogluj troche na temat linked servers i rozproszonych baz danych.

Wszytkie operacje mozesz wykonywac z poziomu Enterprise Managera lub za pomoca wbudowanych procedur takich jak na przyklad sp_linkserver
vokiel
Dzięki wielkie za pomoc.
Poszperałem w necie i udało mi się wszystko skonfigurować tak jak trzeba (na domowych komputerach). Teraz mam nadzieję, że nie zapomniałem jak to się robiło, żeby przenieść to na firmowy sprzęt;-)

Może komuś się przyda, daje link do dobrego tut o replikacji w MSSQL:
SQL Server 2000 - Merge Replication Step by Step Procedure
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.