Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z bibloteką gd
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kaznodzieja
Witam!

Napisałem sobie taką mała funckje której zadaniem jest połączenie dwóch obrazków Jednego gifa(wiekszego) z kanałem przeźroczystości oraz jpg(miejszego) który jest nad tym wiekszym gifem. Poniżej zamieszczam kod ten funckji.
Czasem dzieje się tak, że obraz nie jest do końca wygerowany, widać czarną plamę. czy można w jakiś sposób na to wpłynąć. Domyślam się że napewno ma na to wpływ serwer. Oraz drugie moje pytanie. Czy można jakoś przyśpieszyć generowanie tego obrazka??

1. <?php
  2. function ramka2($obraz){
  3.  
  4. header("Content-type: image/gif");
  5. $obrazek_zrodlo = ImageCreateFromjpeg($obraz);
  6. $obrazek = ImageCreateFromGif("d_ramka.gif");
  7.  
  8. ImageCopy($obrazek, $obrazek_zrodlo, 97,80,0,0,590,442);
  9.  
  10. return (Imagegif($obrazek));
  11.  
  12. ImageDestroy($obrazek);
  13. ImageDestroy($obrazek_zrodlo);
  14.  
  15. }
  16. ?>
Kicok
Po pierwsze: Nie wykona ci się żaden kod za return, więc te dwie funkcje imagedestroy() możesz sobie skasować, bo one i tak ci pamięci zwalniać nie będą. Radziłbym nie używać do tego funkcji, ew. napisać jakąś prostą klasę w PHP5 z imagedestroy() w destruktorze.

Po drugie: Spróbuj zrobić czysty obrazek przy pomocy imagecreatetruecolor" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, na niego nanieść ramkę z pliku gif a na końcu obrazek z pliku jpeg.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.