Cytat(Cysiaczek @ 17.08.2007, 09:30:13 )

Też od kilku tygdni chodzi mi po głowie panorama - mam teraz 17 CRT (całkiem dobry), więc najwyżej podepnę oba monitory i na CRT zawsze będzie można sprawdzić jak strona wygląda itp.
Czy może byc jakiś problem z podpięciem takich dwóch monitorów jednocześnie? Chodzi o ewentualne kłopoty z rozdzielczością.
Niestety - będzie problem, ale zupełnie innej natury niż myślisz.
Jeśli bowiem masz kartę graficzną z 2 wyjściami, to niezależnie od tego, jakie to są gniazda, 2 monitory spokojnie podłączysz (przejściówki świetnie się sprawdzają).
W tym przypadku problemem jest jednak czynnik ludzki, a dokładniej to, że większość osób źle znosi przesiadkę z CRT na LCD (w drugą stronę jest równie źle) i zazwyczaj przynajmniej przez kilka godzin / dni narzekają na łzawienie oczu i ból głowy.
Niestety - w przypadku pracy na 2 monitorach taki stan utrzymuje się przez cały czas, więc na problemy narzekają nie tylko osoby o wrażliwych oczach (szczególnie jeśli przed monitorem spędza się nie po kilka a raczej po naście godzin)
Sytuacja jest o tyle skomplikowana, że zaleca się nawet, by używać 2 identycznych monitorów, lub przynajmniej monitorów o bardzo podobnych parametrach. Ja osobiście mam 2 Samsungi LCD - 17 i panorama - 22 - i mimo że pochodzą od jednego producenta, to musiałem się sporo nagimnastykować, by uzyskać na nich podobny poziom kontrastu i jasności (nie da się ukryć, że 17 jest sporo starsza...)
Co ciekawe - przynajmniej w moim przypadku zasada ta nie dotyczy Laptopów. Nie wiem do końca czym różnią się matryce w Laptopach od tych z LCD, wiem jednak, że mogę zmieniać je co chwile, pracować na kilku równocześnie siedząc przed CRT, telewizorem czy przed czymkolwiek (byle nie było to słońce

) i oczy mi nie marudzą... No cóż - kto je tam wie...