Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowy lcd panorama czy standard
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
kwiateusz
Witajcie

Od jakiegoś czasu nosze sie z zamiarem zakupu nowego monitora i tak się zastanawiam czy lepiej wybrac panorame czy jednak zwykły. Duży plus panoramy to jej szerokosc od teraz zadna dluga linijka kodu nie jest nam straszna tongue.gif Kompa glownie do kodowania uzywam i przegladania ww no i raz na rok film bądź gra głównie zaciekawił mnie Dell 2007wfp na matrycy s-ips.

Dzięki za wszelkie komentarze
DeyV
Ja używam Panoramy Samsunga, SyncMaster 226BW do kodowania, a zwykłej 17 do podglądania rezultatów.
I powiem z przekonaniem, że jest to świetne rozwiązanie.

Panorama daje naprawdę dużo więcej przestrzeni w poziomie, a właśnie ten wymiar jest najważniejszy podczas pracy.
Co więcej - film na panoramie robi się rzeczywiście znacząco "większy".
kwiateusz
no właśnie podglądanie rezultatów... nie bardzo mi sie widzi zostawiać obecny monitor tylko w tym celu, bo jednak na panoramie strony wyglądają czasem trochę inaczej... choć jakby ustawić monitor pionowo (tzw pivot) to wrażenie jest podobne jak na zwykłym monitorze chociaż wszerz...
NuLL
Cytat(kwiateusz @ 16.08.2007, 17:01:41 ) *
no właśnie podglądanie rezultatów... nie bardzo mi sie widzi zostawiać obecny monitor tylko w tym celu, bo jednak na panoramie strony wyglądają czasem trochę inaczej... choć jakby ustawić monitor pionowo (tzw pivot) to wrażenie jest podobne jak na zwykłym monitorze chociaż wszerz...

A o czym ty mowisz ? blinksmiley.gif
kwiateusz
jak masz ekran tak rozciagniety na boki to niektore strony sie tez tak śmiesznie rozciagaja ;p np strony oparte na % bądź em bez sztywno ustawionych szerokości. choć jak monitor ma pivot to i ten mankament odpada
NuLL
A ty wiesz ze monitor to piksele a nie centemetry ? smile.gif
kwiateusz
a co ma piernik do wiatraka smile.gif
hwao
Panoramy są generalnie mniejsze od 4:3 tj 17" panoramy będzie miało mniejszą powierzchnię od 17" 'normalnego' no to też trzeba zwrócić uwagę i kupić odpowiednio wielki.

Co do rozciągnięć stron, wystarczy nie oglądać stron na 'zmaksymalizowanej' przeglądarce. smile.gif Z tego co słyszałem to wielu programistów sobie chwali panoramę.
Cysiaczek
Też od kilku tygdni chodzi mi po głowie panorama - mam teraz 17 CRT (całkiem dobry), więc najwyżej podepnę oba monitory i na CRT zawsze będzie można sprawdzić jak strona wygląda itp.
Czy może byc jakiś problem z podpięciem takich dwóch monitorów jednocześnie? Chodzi o ewentualne kłopoty z rozdzielczością.

Pozdrawiam.
Sabistik
Parę miesięcy temu tak samo sie zastanawiałem czy wybrać panoramę. Niby jest mniejsza w wysokości, ale to już nie ma aż takiego znaczenia jeśli chodzi o monitory >=19". Mam 19" SyncMaster 931BW. Nie musisz mieć przeglądarki na full screena ja w tej chwili mam po lewej sidebara przeglądarkę ustawioną na szerokość 1024 i jeszcze mi po prawej zostaje sporo miejsca (na np komunikator czy coś) ;p

Ja w tej chwili mam podpięte dwa monitory LCD i CRT ale jest to beznadzieja. Po prostu CRT strasznie meczy oczy w porównaniu do LCD a jak jest jeszcze ustawiony pod kontem to już zupełna masakra...

To też wszystko zależy do czego potrzebujesz. Dla mnie panorama jest bardzo dobra, natomiast na zwykłym rozmiarze na 19" mieści się już pionowo cala kartka tekstu a4.

Podsumowując ja już bym nie kupił nic innego jak panoramę.
kwiateusz
mi głównie potrzebna do kodowania i przeglądania www, gram i oglądam filmy raz na ruski rok jak mi sie zupełnie nudzi. właśnie pivot to fajna sprawa bo czytanie czegoś długiego przy pionowym ustawieniu monitora jest bardzo wygodne, więc chyba zostanę przy swoim wyborze czy zakupie panorame smile.gif
batman
Ja mam takie cudo i muszę przyznać, iż nie żałuję wyboru panoramy. Do kodowania jest idealny, zwłaszcza jeśli używa się Eclipse lub Visual Studio. Poza tym we wszelkich programach graficznych, których używam / używałem wszystko jest wyciągnięte na wierzch i jeszcze jest sporo miejsca na "obrazek".
Zdecydowanie polecam panoramę.
Sabistik
Ten model ma pivota? Po za tym pamiętaj żeby to miało w ogóle sens monitor musi mieć bardzo dobre kąty góra/dół, wiec różnie z tym bywa.
kwiateusz
akurat dell którego sobie upatrzyłem ma matryce s-ips czyli kąty są idealne winksmiley.jpg tak samo lepsze odwzorowanie czerni i bieli niż na tn (bez dopalaczy)
DeyV
Cytat(Cysiaczek @ 17.08.2007, 09:30:13 ) *
Też od kilku tygdni chodzi mi po głowie panorama - mam teraz 17 CRT (całkiem dobry), więc najwyżej podepnę oba monitory i na CRT zawsze będzie można sprawdzić jak strona wygląda itp.
Czy może byc jakiś problem z podpięciem takich dwóch monitorów jednocześnie? Chodzi o ewentualne kłopoty z rozdzielczością.

Niestety - będzie problem, ale zupełnie innej natury niż myślisz.
Jeśli bowiem masz kartę graficzną z 2 wyjściami, to niezależnie od tego, jakie to są gniazda, 2 monitory spokojnie podłączysz (przejściówki świetnie się sprawdzają).

W tym przypadku problemem jest jednak czynnik ludzki, a dokładniej to, że większość osób źle znosi przesiadkę z CRT na LCD (w drugą stronę jest równie źle) i zazwyczaj przynajmniej przez kilka godzin / dni narzekają na łzawienie oczu i ból głowy.

Niestety - w przypadku pracy na 2 monitorach taki stan utrzymuje się przez cały czas, więc na problemy narzekają nie tylko osoby o wrażliwych oczach (szczególnie jeśli przed monitorem spędza się nie po kilka a raczej po naście godzin)

Sytuacja jest o tyle skomplikowana, że zaleca się nawet, by używać 2 identycznych monitorów, lub przynajmniej monitorów o bardzo podobnych parametrach. Ja osobiście mam 2 Samsungi LCD - 17 i panorama - 22 - i mimo że pochodzą od jednego producenta, to musiałem się sporo nagimnastykować, by uzyskać na nich podobny poziom kontrastu i jasności (nie da się ukryć, że 17 jest sporo starsza...)

Co ciekawe - przynajmniej w moim przypadku zasada ta nie dotyczy Laptopów. Nie wiem do końca czym różnią się matryce w Laptopach od tych z LCD, wiem jednak, że mogę zmieniać je co chwile, pracować na kilku równocześnie siedząc przed CRT, telewizorem czy przed czymkolwiek (byle nie było to słońce winksmiley.jpg ) i oczy mi nie marudzą... No cóż - kto je tam wie...
dr_bonzo
tjaa - iiyama 22'' - tez mam, cudo smile.gif ale druga by sie przydala.

Cytat

No i co z tego ze "robisz stronke" w 4:3 skoro ludzie ja w panoramie beda ogladac smile.gif

A drugiego monitora uzywalem do zadziej uzywanych programow (irc, palety z eclipsa itp, konsole), wiec slaby crt mi nie przeszkadzal.
kwiateusz
no ta iiyama fajna i 'wogle' ale nie lepiej coś kupić na matrycy co najmniej mva/pva? czy aż tak bardzo różnicy w odwzorowaniu kolorów?
dr_bonzo
1. nie wiem jakie sa roznice, nie "pracuje z kolorami" wiec mi nie przeszkadza
2. czern ma slaba + rozswietlenia na krawedziach - ale mi to nie przeszkadza nie jestem videofilem smile.gif
3. jest duza biggrin.gif
batman
Czasem dłubię w grafice, jednak wielkiej różnicy nie zauważyłem. Filmy / gry wyglądają dobrze, więc nie ma co kombinować z szukaniem nie wiadomo jakiego sprzętu.
Aplikacje WWW pisuję w Eclipsie i Visual Studio i nie mam problemu ze zbyt dużą ilością pootwieranych paneli, toolboxów i innych takich.
Jednak czasem brakuje drugiego takiego monitora, chociażby na konsolę, na której trzeba coś obserwować, na helpa / manuala lub ewentualnie na film tongue.gif
dr_bonzo
tja, na film, tv, irc -- wiekszego rozpraszacza nie ma biggrin.gif
batman
Miałem przyjemność pracować na dwóch 20,1'' Niestety tylko kilka dni, zanim sprawiłem sobie to co teraz mam. I to co prawisz to święte słowa. Nie można się było skupić na pracy winksmiley.jpg
MarcinTryka
A ja się wyłamię. 17-19 to bym chyba zwykłe kupował. Ja wolę mieć większy fragment tekstu przed soba. wtedy łatwiej mi jakąś mega-pętle ogarnąć smile.gif
Teraz zbieram na 21" ale przy takim rozmiarze to chyba panorame kupie, zeby szyja nie bolała jak w pierwszym rzędzie kina winksmiley.jpg
elemek
odświeżę stary temat smile.gif

z panoramami jest tak, że wydają się dziwnie mniejsze, zastanawiałem się dlaczego tak jest przecież to ma tyle cali smile.gif

napisałem taki skrypcik, który liczy wymiary monitora (tylko trzeba by tu uwzględnić powierzchnię widoczną a nie nominalna) i doszedłem do ciekawych rezultatów otóż żeby nie odczuwać "mniejszości" po przesiadce z 17" trzeba kupić co najmniej 20" panoramę, a z 19" co najmniej 22" (!) chodzi tutaj o wysokość ekranu.

1. <?php
  2. function wymiary($przekatna, $format) {
  3. preg_match('/([d.]+)s*(.*)/', $przekatna, $matches);
  4. $p = $matches[1];
  5. $u = $matches[2];
  6.  
  7. preg_match('/(d+)(?::|/)(d+)/', $format, $matches);
  8. $s = $matches[1] / $matches[2];
  9.  
  10. $h = sqrt($p*$p/(1+$s*$s));
  11. $w = $h * $s;
  12.  
  13. $a = round($w*$h, 2);
  14. $h = round($h, 2);
  15. $w = round($w, 2);
  16.  
  17. return array (
  18. 'przekatna' => $przekatna,
  19. 'format' => $format,
  20. 'szerokosc' => "$w$u",
  21. 'wysokosc' => "$h$u",
  22. 'powierzchnia' => "$a$u"
  23. );
  24. }
  25.  
  26. print_r(wymiary('17"', '4/3'));
  27. print_r(wymiary('19"', '4/3'));
  28. print_r(wymiary('19"', '16:10'));
  29. print_r(wymiary('20"', '16:10'));
  30. print_r(wymiary('22"', '16:10'));
  31. ?>

za miesiąc zmieniam komputer i dopiero teraz mam zamiar przejść na panoramę no i chyba pozostaje mi wybór 22" nie wiem może samsung 22" bw ? Nie wiem.. jaki polecacie na chwilę obecną?
l0ud
Ja od jakiegoś czasu posiadam asusa VW222U i jestem zadowolony. Co prawda to tylko TN'ka, ale nie ma się przyczepić co do jakości obrazu. Smużenia brak, ładnie świeci winksmiley.jpg Tylko ciężko się przyzwyczaić po przesiadce z 17 cali (1024x768). Do dzisiaj powiększam to forum.
Speedy
Bardzo długo używałem monitora CRT 17'' NEC-a, a kilka miesięcy temu przesiadłem się na panoramiczny 22'' LCD22WV również NEC.
Różnica jest nieporównywalna, a monitor świetnie sprawdza się zarówno w pracy i nauce (edycja kodu, arkusze kalkulacyjne, wykresy, tabele, www, programy graficzne), jak i w rozrywce (np. oglądanie filmów). Przestrzeń robocza znacznie się powiększa w monitorach panoramicznych względem monitorów tradycyjnych, a jest to dużym plusem dla programistów i innych osób intensywnie korzystających z komputera.
Jabol
Mam pytanko dotyczące problemu. Chciałem też sobie ew. takie cudeńko sprawić, tylko wiem że nie będzie to takie łatwe. Mam mianowicie w pracy laptopa z podłączonym lcd. Z tym, że laptop wyświetla w dużo mniejszym rozmiarze (więcej pixeli na centymetr - 1280x800 przy chyba 14 calach). LCD jest standardowy. Nauczyłem się już z tym pracować, pomimo, że myszka zmienia pozycję w pionie jak przesuwam z ekranu na drugi. I teraz zastanwiam się, jak sprawdzić kupując monitor, czy na pewno będzie miał taką samą ilość pixeli na centymert co moja matryca w laptopie (jednak wygodniej by było jakby się miało uczucie pracy na niezakrzywionej powierzchni)? Dodam, że nie jest dla mnie ważne, żeby wielkość ekranu była taka sama (niedostępne powerzchnie na rogach w pracy nie przeszkadzają).
Speedy
Wydaje mi się, że podczas kupna powinieneś zwrócić uwagę na maksymalną rozdzielczość dopuszczalną przez monitor oraz na resztę dopuszczalnych rozdzielczości, a następnie porównać je z rozdzielczością Twojego laptopa. Te dane są podane w specyfikacjach monitorów w sklepach. Oczywiście zaleca się, aby monitor miał ustawioną maksymalną dopuszczalną rozdzielczość, ale w drodze wyjątku mógłbyś ustawić w nim taką, aby wygodnie pracowało się z laptopem.
btw. Nie myślałeś o tym, że w Twoim przypadku może wygodniej pracowałoby się na stacji dokującej z jednym dużym zewnętrznym monitorem LCD?
Jabol
Cytat(Speedy @ 28.08.2008, 22:55:29 ) *
btw. Nie myślałeś o tym, że w Twoim przypadku może wygodniej pracowałoby się na stacji dokującej z jednym dużym zewnętrznym monitorem LCD?

1. Nie mam stacji dokującej (ani w pracy ani w domu).
2. Pracowałeś kiedyś na dwóch monitorach na raz? To jednak jest komfort którego tak łatwo się dużym monitorem nie rozwiąże. Po prostu nie wyobrażam sobie większego komfortu.
3. W pracy mam taki monitor jaki mam i troszkę by był dla mnie za mały, conajmniej teraz jak już się przyzwyczaiłem.

Natomiast o co mi chodzi. Mam 15.4 1280x800 w domu i jakbym na przykład chciał dokupić 22'' 16:10 to jaką musi mieć rozdzielczość żeby nie było różnicy wielkości?

A tak co do tematu: dla programisty nie ma innego wyboru niż widescreen. do filmów nie ma innego wyboru niż widescreen. do grania tak samo... właściwie to się zastanawiam po co jeszcze 4:3 produkują tongue.gif.
Speedy
Nie pracowałem nigdy na 2óch monitorach na raz, ale szczerze powiedziawszy przymierzam się do tego w przyszłości tongue.gif (nie wiem, jak ta przyszłość będzie odległa - wszystko zależy od mojego studenckiego budżetu winksmiley.jpg). Zresztą, mam kartę ATI, więc nie mógłbym sobie rozciągnąć widoku na dwa ekrany, bo takie bajery są tylko w nVIDIAch.
Fachowej rady w zakresie doboru rozdzielczości Ci niestety nie udzielę, ale na chłopski rozum wydaje mi się, że w jednym i drugim monitorze rozdzielczości powinny być proporcjonalne (w Twoim przypadku 16:10), choć przyznam, że pewności co do tego nie mam.
Jabol
Cytat(Speedy @ 29.08.2008, 01:08:00 ) *
nie wiem, jak ta przyszłość będzie odległa - wszystko zależy od mojego studenckiego budżetu winksmiley.jpg). Zresztą, mam kartę ATI, więc nie mógłbym sobie rozciągnąć widoku na dwa ekrany, bo takie bajery są tylko w nVIDIAch.

Znajomy w pracy robi to samo na intelu. Także ATI też da radę jeżeli tylko ma dodatkowe wyjście.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.