Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Baza danych do konfiguratora komputerów
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Hugster
Witam.

Ciężko było mi dopasować moje pytanie do działów, więc jeśli taka konieczność będzie to ów temat proszę przenieść.

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad czym w rodzaju konfiguratora komputerów. Zamiast przy kliencie wybierać z cennika części to chciałbym stworzyć coś w rodzaju dokumentu z listami części. Powiedzmy, że rozwijam listę 'procesory' i pojawiają się wszystkie procesory jakie mam wpisane w bazie danych. Następnie w kolejnej rozwijanej liście wybieram płytę główną, w następnej pamięci itd... Zakładam, że grubsza sprawa to takie pogrupowanie części, ażeby odpowiadało np socket procesora - socket płyty głównej.

I teraz kolejna kwestia - czy robić bazy w exelu, czy podejść to w jakiś inny sposób.

---
Pozdrawiam i czekam na sugestie.
Hugster
kris2
To zależy do czego ma to służyć.
Robienie tego w excelu będzie raczej mało użyteczne bo nie wykorzystasz tego konfiguratora choćby w sieci i będziesz miał problem ąby dzielić się z innymi wynikami twojego narzędzia.
Najlepiej będzie napisać jakąś web'ową aplikacje np w PHP/PosgtreSQL. Coś jak konfigurator komputera w sklepie. Spójrz na www.komputronik.pl
Hugster
Witam.

Chodzi mi bardziej o coś w rodzaju konfiguratora jaki ma arest.pl. Aplikacja ta ma być wykorzystywana jedynie w firmie - żeby nie wybierać z cennika, a z listy.
kris2
Sam widzisz po html'u że napisali to w PHP smile.gif
Hugster
Napisanie strony, na której będę miał rozwijane pozycję - listy podzespołów - to nie problem. Osobne pole na ceny, które u dołu się sumują - również da się zrobić. Mi bardziej chodzi o bazę, w której mógłbym przechowywać ceny i informacje o podzespołach. Np jeden dokument w exelu, w którym są same procki i ceny do nich - a informacja na stronę, jest pobierana jedynie z tabeli z cenami.

A inaczej - napisać to nie tak wielki problem jak uaktualniać. Jeśli wszystko zrobię w jednym pliku, a procków oferujemy około 30, powiedzmy 50 różnych płyt głównych i do tego jeszcze raz tyle grafik to aktualizacja cen zajmie mi cały dzień - a taką operacje wypada przeprowadzać chociaż raz na tydzień.

---
Pozdrawiam
Hugster
kris2
Mozesz napisac program w php ktory uaktualni ceny na podstawie pliku csv albo uaktualni ceny na podstawie cennika twojego dostawcy wgrywanego przez strone lub nawet ściąganego automagicznie przez curl.
Hugster
Powiem Ci tak, wszystko to wydaje się banalne i piękne ale 'znawcą' php nie jestem - czego żałuje - więc owe nazewnictwo nic mi nie daje.

Tak jak pisałem wcześniej - formularz z rozwijanymi pozycjami zrobić się da, podliczanie cen również. Ale gryzie mnie ta kwestia cen - w jaki sposób najlepiej to uaktualniać. Już nawet chciałem stworzyć jakiś odnośnik prowadzący do strony dystrybutora bo po wybraniu jakiejś części ale coś mi nie wychodzi. Musiałby to być link, którego odnośnik zmienia się z chwilą wybrania podzespołu - żeby mieć wgląd w dokładną specyfikację i aktualną cenę a nie szukać.

Zdaje sobie sprawę, że to wszystko trochę zakręcone jest ale cóż - łatwiej się chyba nie da.

---
Pozdrawiam
Hugster
kris2
Nie rozumiem czego oczekujesz od tego forum?
bo zaczynam podejrzewać że tego by ktoś zgłosił się na ochotnika i to Tobie napisał biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.