Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: DOM: createElement
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
gilbo
Witam, próbowałem stworzyć okienko oparte na divie takim kodem:

1. function WyswietlWpis(wpis){
  2. newKal = document.createElement("div");
  3. newKal.setAttribute("id", "kalInfo");
  4. newKal.innerHTML = wpis;
  5. newsDiv = document.getElementById("newsDiv");
  6. document.body.insertBefore(newKal, newsDiv);
  7. }

Niestety nie działa. Mam jeszcze dodatkowe pytanie, czy po nadaniu id w ten sposób (o ile wogóle to kiedyś zadziała) to będzie na ten element działał css?

EDIT:

Właśnie sprawdziłem ten kod na pustym dokumencie i o dziwo działa. Może problem tkwi w tym, że ten skrypt na stronę chcę dodać z zewnętrznego pliku? A jeżeli tak to jak to obejść?
END OF EDIT

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

P.S Dodam, że jak zrobiłem na stronie diva na sztywno i dodawałem do niego wpis przez innerHtml to się ładnie wyświetlało wszystko... Element o id newsDiv też na 100% istnieje.

P.S2. Naprawdę nie wiem, czemu to nie działa, bo to jest przerobiony kod ze strony http://developer.mozilla.org/...
ferr
To zalezy kiedy chcesz operowac na DOM i strzelam, ze wywolujesz te funkcje w jakims momencie, kiedy samo drzewo DOM nie jest zaladowane. Sprobuj tego:

1. window.onload = function() {
  2. WyswietlWpis('cos tam'); }

Jesli nie dziala, to umiesc na serwerze przykladowy plik html i pomyslimy.
gilbo
Już sobie poradziłem. Podpatrzyłem tworzenie takiego okienka w lightboxie i się udało. Musiałem dodać style przez DOM, a nie przez CSS i zadziałało. Winą było to, że nadawałem div'owi id zarezerwowane wcześniej w css'sie. Pozdrawiam:P
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.