Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] mkdir() nie tworzy katalogu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
chico
Witam,

Wydaje mi sie, ze moj problem to prawdopodobnie głupie niedopatrzenie z mojej strony, ale nie jestem go w stanie wychwycić. Temat jest kontynuacją założonego przeze mnie wcześniej wątku o chmod

Nie rozumiem dlaczego nie mogę stworzyć nowego katalogu, w katalogu stworzonym przez skrypt. Katalog nadrzędny tworzony jest przez użytkownika poprzez wpisanie jego nazwy w polu tekstowym ($przedmiot):

1. <?php
  2. $oldumask = umask(0);
  3. mkdir("kursy/".$przedmiot, 0777); 
  4. umask($oldumask);
  5. ?>

powstaje nowy folder np. ./matematyka w katalogu nadrzędnym np. szkola/

Gdy później próbuje stworzyć inny katalog w tym powstałym z wykonania kodu powyżej, katalog zamiast tworzyć się w /matematyka zostaje utworzony w katalogu /szkola, kod:
  1. <?php
  2. mkdir("szkola/matematyka/nowy/", 0777);
  3. ?>

A efektem zamiast utworzenia folderu w "matematyka" jest jego utworzenie bezposrednio w szkola... czyli mam szkola/matematyka/ i szkola/nowy zamiast szkola/matematyka/nowy/
fredzio90
sprubuj bez ostatniego ukośnika ( / ) na końcu ścieżki w której ma powstać katalog....
chico
Niestety to nie jest mój problem :/
mike
Tip:
Zwróć uwagę na trzeci parametr funkcji mkdir()
Domyślnie ma wartość false.
chico
No tak wartość true, sierota ze mnie

Dzięki za pomoc

- - - - -

No i temat się ciągnie dalej, tworze katalogi obecnie poprzez:

1. <?php
  2. mkdir("samochody/".$marka, 0777, true);
  3. mkdir("samochody/skoda/octavia", 0777, true);
  4. ?>

Wszystko pięknie zostaje utworzone (np. $marka = daewoo)

samochody/daewoo/
samochody/skoda/octavia/

Natomiast gdy w późniejszym etapie próbuje dodać kolejny folder do tych utworzonych poprzez skrypt (daewoo, skoda czy octavia), nic się nie dzieje. Nowe katalogi staram się tworzyć tak:

1. <?php
  2. mkdir("samochody/skoda/inny", 0777, true);
  3. ?>

I nic :/, jakieś sugestie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.