Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z <div> width:auto w IE6
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
nevt
Witajcie. Problem wydaje mi się banalny, ale od 3 dni wałkuję net i nie moge znaleźć przyczyny. Mam taki kod:
Kod
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html>
   <head>
     <title>TEST</title>
   </head>
   <body>
     <div style="position:absolute;left:10px;top:10px;width:500px;height:100px;background:#f00">Kontener
       <div style="position:absolute;left:0px;top:20px;width:100px;height:60px;background:#0f0">Obszar 1</div>
       <div style="position:absolute;left:100px;right:0px;top:20px;width:auto;height:60px;background:#00f">Obszar 2</div>
     </div>
   </body>
</html>

W FF2 wszystko wyświetla się zgodnie z oczekiwaniami. tzn Obszar 2 dopełnia szerokość Kontenera
W IE6 natomiast szerokość Obszaru 2 to szerokość wpisanego tekstu - width:auto jest ignorowane.
Wiem, że IE6 tak się zachowuje w trybie Quirks ale nie widzę przyczyny dla której miałby się ten tryb włączyć...

Zna ktoś przyczynę tego zachowania? A może zna sensowane rozwiązanie...?

Pozdrawiam wszystkich, Leszek.
Kreton
Masz nie pełny adres URL do DTD w DOCTYPE, czyli zła deklaracja, która włącza QuirksMode. Teraz plik DTD odwołuje się to miejsca gdzieś na twoim dysku czy na serwerze. Mało prawdopodobne aby przeglądarka miała kaprys sprwadzania czy jest tam ten plik. Jednak to nie poprawna deklaracja, nic więcej.

Kod
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
nevt
Niestety, Kreton, nie jest to kwestia nagłówka...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.