Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: brak tablicy $_FILES
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ptah
witam

może mi podpowiecie co jest grane

chcę uploadować pliki przez stronkę, niby prosta sprawa, ale potrzebuję żeby każdy błąd kończył się innym zachowaniem w zależności od numeru błędu. Jeśli przesyłam plik którego rozmiar jest inny niż dopuszczalna wielkość zdefiniowana dla post i dla pliku w php.ini to dostaję pustą tablicę $_FILES a nie np $_FILES['pliczek']['error'] = 1. Zachowanie takie jest zarówno dla explorera jak i firefoxa więc nie chodzi o przegladarkę.
Jeśli zrobię pole hidden określi mniejszy rozmiar niż w php.ini to dostaję prawidłowo UPLOAD_ERR_FORM_SIZE ale jeśli rozmiar przekroczy to co w php.ini to tablica $_FILES znowu jest pusta.

czy ktoś z Was już się spotkał z taką sytuacją questionmark.gif
NuLL
A dodales enctype do formularza ?
ptah
jasne
ustawiłem enctype="multipart/form-data"
NuLL
Pokaz kod - bo dziwne to jest ze $_FILES jest puste winksmiley.jpg
Mordoran
  1. <?php
  2. print_r($_FILES);
  3. ?>

zrob cos takiego i zobacz co ci wyswietli. moze jakas literowkja z nazwie zmiennej.
ptah
właśnie dokładnie tak robie

<form enctype="multipart/form-data" action="test.php" method="POST">
<input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="10000">
<input name="nowy_obrazek" type="file">
<input type="submit">
</form>

a php to tylko print_r($_FILES);

może to coś z wersją phpa
mam "PHP Version 5.2.1"

naprawdę nic z tego nie rozumiem
tablica $_FILES powinna być zawsze jak przesyłany jest plik przez POSTa bez względu na to czy jest błąd czy nie questionmark.gif questionmark.gif

.
.
.

podniesienie phpa do wersji 5.2.4 nic nie dało smile.gif
qqrq
U mnie kod działa, tablica $_FILES jest. Sprawdź może w pliku konfiguracyjnym, czy upload wogóle masz włączony.
ptah
mam ustawione file_uploads = On
nie dziwię się że u Ciebie działa bo to musi działać i nie wyobrażam sobie innej sytuacji smile.gif
przedłubałem już cały konfig php i apacha i wszystko wygląda ok
dodam tylko że to wszystko działa mi na Win XP i może tutaj jest problem

niestety nie mam wam jak wystawić tego serwerka żebyście mogli sami zobaczyć

postaram się postawić taka samą konfigurację na innej maszynie żeby zobaczyć czy jest to przypadek tego właśnie komputera czy tej konfiguracji

Wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi i sprawdzenie kodu, jak ktoś coś jeszcze wymyśli to proszę o sugestie a jak sprawdzę to co planuję to też tu napiszę

Pozdrawiam
Szymas
Wiem, że ten wątek był utworzony bardzo dawno, ale może ktoś mieć również ten sam problem(tak jak i ja dzisiaj), a Google proponuje zajrzeć tutaj. U mnie pomogła zmiana w pliku php.ini wartości post_max_size na większą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.