Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] rozmiar zdjęcia , sprawdzenie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fredzio90
jak mogę sprawdzić rozmiar obrazka przesyłanego przez formularz jako plik... :

1. <input type="file" name="plik" size="35">

wiem że funkcja getimagesize(); tylko nie wiem jak znaleźć ścieżke pliku bez pobierania go na serwer.....
mike
Nie da się. Najpierw musisz plik mieć w zasobach serwera (czyli go uploadować) dopiero później możesz na nim operować.
Ewentualnie możesz chyba bawić się z odczytem za pomocą JavaScript. Ale nie wiem czy to rozwiązanie Cię interesuje.
fredzio90
a jest jakiś przykład z tym jS questionmark.gif bo nie za bardzo chce mi się obciążać serwera, jeżeli obrazek ma większy niż dozwolony rozmiar, usuwać go....
mike
Cytat(fredzio90 @ 17.10.2007, 17:22:45 ) *
a jest jakiś przykład z tym jS questionmark.gif
Czy naprawdę szuanie informacji to wiedza tajemna, którą aby posiąść trzeb mieć lata doświadczenia?
Wystarczy wpisać trzy słowa kluczowe w wyszukiwarce: javascript image size i masz odpowiedź tongue.gif

Cytat(fredzio90 @ 17.10.2007, 17:22:45 ) *
bo nie za bardzo chce mi się obciążać serwera, jeżeli obrazek ma większy niż dozwolony rozmiar, usuwać go....
A nie lepiej automatycznie skalować jeśli jest za duży?
Wygodniej dla użytkowników winksmiley.jpg
fredzio90
ale mi chodzi o rozmiar nie w bajtach itp. tylko rozmiar obrazka, np 600x600 ;D
fredzio90
no to to wiem, ale jak to dać podczas wysyłania obrazka i sprawdzeniu jego wymiarów questionmark.gif bez umieszczania na serwerze...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.