Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql][php] Segregowanie i wyswietlanie newsow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukash82
Witam. Mam taki problem z wyswietlaniem newsow. Problem polega na skonstruowaniu odpowiedniego zapytania do bazy danych. Dla uproszczenia mam takie pola w bazie:
news_miesiac (format: lipiec, sierpien, wrzesien...)
news_data (format 2007-02-03)
news_tytul czyli tytul news-a.
Powiedzmy, ze jest pare newsow w lipcu, pare we wrzesniu itd.. Chcialbym aby zapytanie wyrzucilo mi powiedzmy tabelke, w naglowku ktorej bedzie dany mieisiac napisany tylko raz a potem same newsy z danego miesiaca. I tak dla kazdego miesiaca jedno pod drugim. Problem polega na tym, ze nie wiem jak napisac zapytanie do bazy danych, zeby srodek z newsami mi sie zapetlal tyle razy ile jest newsow. Mam cos takiego:
  1. <div>
  2. <?php
  3. $query = "SELECT DISTINCT news_miesiac FROM news";
  4. $results = mysql_query($query) or die(mysql_error());
  5. while ($row = mysql_fetch_array($results)) 
  6. { 
  7. extract($row);
  8. echo $row['news_miesiac'];
  9. $miesiac = $row['news_miesiac'];
  10. echo "<br />";
  11. $query = "SELECT * FROM news WHERE news_exist='t' AND news_miesiac='$miesiac'";
  12. $results = mysql_query($query) or die(mysql_error());
  13. while ($row = mysql_fetch_array($results)) 
  14. { 
  15. extract($row);
  16. echo $row['news_data'];
  17. echo "<br />";
  18. echo $row['news_tytul'];
  19. echo "<br />";
  20. }
  21. }
  22. ?>
  23. </div>

ale to nie dziala tak jak ma. Wyswietla napierw wszystkie miesiace a potem wszystkie newsy. Moze macie na to jakis pomysl i moglibyscie mi jakos pomoc. Pozdrawiam, Łukasz.
michu2510
A pobaw sie z phpmyadmin tam masz wile funkcji wysletlania w prosty i przyjemny sposób i pokazuje zapytanie jakie przeba napiac.
lukash82
Ok, sprobuje w taki sposob ale nie wiem czy to cos pomoze. Tak sobie pomyslalem zeby na przyklad zliczac ile mam mieisecy najpierw a potem jakas petla for dawac zapytanie do bazy z opcja LIMIT zwiekszajaca sie za kazdym przejsciem petli... Sprawdze to jednak dopiero jutro. Czy takie rozwiazanie wedlug Was byloby optymalne? Pozdrawiam, Łukasz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.