Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] pobieranie wartosci z check boxa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gojira
Otoz mam formularz gdzie mam check boxy, niestety usilnie nie moge pobrac wartosci. O co mi chodzi, mam:
  1. <tr>
  2. <td/><td class="right">Rodzaj:</td>
  3. <td><input type="checkbox" name="Różne" value="1"/>Rózne<br/>
  4. <input type="checkbox" name="TV" value="1"/>TV<br/>
  5. <input type="checkbox" name="Kuchnia" value="1"/>Kuchnia<br/>
  6. <input type="checkbox" name="Muzyka" value="1"/>Muzyka<br/>
  7. </td>
  8. </tr>

w pliku "plik2.php". Wysylam metoda GET do pliku "plik1.php" dane, jednak nie wiem jak zlapac check boxy tak, aby wylapac ktore sa zaznaczone i wyszukac "name" zaznaczonych w mojej bazie danych. Probowalem czyms takim:

1. <?php
  2. if (($_GET['TV'])=="1"){
  3. $where="`Rodziaj` LIKE 'TV'";
  4. }
  5. $where = "WHERE $where";
  6. $result = mysql_query ("$query $where") or die ("Zapytanie zakończone niepowodzeniem");
  7. ?>

macie jakies pomysly??
kossa
Jeśli wysyłasz formularz metodą GET to widzisz wszystko w pasku adresu - tam masz odpowiedź smile.gif

Pamiętaj zawsze z pomocą przyjdzie print_r($_GET) albo print_r($_POST) i zobaczysz co masz w tablicach globalnych, to samo dotyczy sesji

a Twój problem to rozwiąż tak:

1. <?php
  2. if ($_GET['TV'])=="on")
  3. ?>

Łukasz
gojira
no niestety nadal nie dziala, tym razem wyrzuca wszystkie pozycje zamiast wyszukac w bazie, mam wrazenie ze mam blad w skladni zapytania, ale nie wiem dokladnie gdzie... nie mniej nie wiem nadal co zmienic

EDIT: znalazlem blad... znajdowal sie w zapytaniu

1. <?php
  2. if ($_GET['TV']=="1"){
  3. $where="$where Rodzaj='TV' OR";
  4. ?>

mialem zwyczajnie zapomnialem zasad zapytania z where... coz moze to ta pozna godzina

tak czy inaczej dzieki za odpowiedz

pozdrawiam

EDIT: radosc trwala krotko... o to mam
  1. <tr>
  2. <td/><td class="right">Cena od:</td>
  3. <td><input type="text" size="10" maxlength="6" id="cenaod" name="cenaod"/></td>
  4. </tr>
  5. <tr>
  6. <td/><td class="right">Cena do:</td>
  7. <td><input type="text" size="10" maxlength="6" id="cenado" name="cenado"/></td>
  8. </tr>

tu juz niestety nie wiem jak zadac zapytanie aby wynalazlo mi w bazie takie pozycje, gdzie cena jest wieksza od "cenaod" i mniejsza od "cenado".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.