Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bezpieczne kolory Weba
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
code46
Jak to jest z tymi bezpiecznymi kolorami weba? Pytam się, ponieważ widziałem wiele ciekawych stron z których skopiowałem kod koloru (szesnastkowy) i wybrałem w photoshopie taki kolor - oczywiście różnica jest kolosalna (w photoshopie ten kolor inaczej wygląda). Czy tylko bezpieczne kolory trzeba stosować przy tworzeniu szablonu strony? Jeśli tak, to webmasterzy mają strasznie mały zakres kolorów a jednak udaje się coś ciekawego uzyskać... Jak to w końcu z tym jest?
Kreton
Pytasz jakbyśmy się cofali w przeszłość. Teraz HiColor to minimum, a TrueColor to standard. Jedyne o co powinieneś się martwić to to w jaki sposób są odbierane kolory przez osoby z wadami wzroku, daltonizmem etc.
code46
Skoro nie powinienem się tym martwić to dlaczego w photoshopie jest opcja znajdywania najbliższego bezpiecznego koloru?
Po drugie: jeżeli widzę na stronie pewnej firmy kolor, który mi się podoba, odpowiednim programem pobieram wartość tego koloru, wykorzystuję go w photoshopie i w photoshopie ten kolor jest inny?
Kreton
Bo zależy jakiej przestrzeni używasz. Zresztą, masz Photoshopa, odpal pomoc, w szukajce wpisz "przestrzeń". Wszystko masz wyjaśnione do czego te bezpieczne kolory.
code46
"Bezpieczne kolory Weba to 216 kolorów używanych przez przeglądarki bez względu na platformę. Przy wyświetlaniu koloru na 8-bitowym ekranie przeglądarka zmienia wszystkie kolory obrazka na Bezpieczne kolory Weba. 216 kolorów stanowi podzestaw palety Mac OS kolorów 8-bitowych. Używając tylko takich kolorów, zyskuje się pewność, że kompozycja przeznaczona do Internetu nie będzie podlegała ditheringowi na zestaw systemowy, zawierający 256 kolorach."

Nigdzie nie ma wytłumaczone, dlaczego ten sam kolor wyświetlany jest inaczej na pewnej stronie a inaczej jeśli sam zrobię jpg i wyświetlę go w przeglądarce. A w helpie są info, które już dawno przeczytałem. Praktyka wygląda inaczej.
Kreton
Powiem szczerze że zupełnie nie wiem o co ci chodzi. Jeżeli nie przestawisz się na paletę kolorów to dostaniesz komunikat, że dany kolor jest poza przestrzenią druku. Jeżeli przestawisz się na kolory web to wtedy będzie ci na twoje życzenie obcinał do bezpiecznych kolorów weba.
L_Devil
Zmiana koloru następuje zapewne dlatego że masz ustawiony w Photoshopie tryb CMYK albo LAB. Kolor, który ładnie wygląda w CMYKu (np. niebieski) zrobi się szary w RGB. Szukaj w tym winnych twoich problemów smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.