Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] rtelacja z meczu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jawka7
cfhcialbyn napisac w php i java scripcie symulator obliczajacy wynik z meczy na podstawie poziomow skili zawodnika w skali od 1 do 15 i ustawienia w taktyce moglibyscie podsunac mi jakies pomysly do stworzenia takiego algorytmu?? java script jest tylko po to zeby ta relacje wyswietlic po stronie serwera a calosc bedzie obliczana w php
B3k
1. nie sadze aby byla do tego potrzebna java, wystarczy php
2. algorytm taki moze wygladac roznie, jesli chcesz podawac prawdopodobnienstwo wygranej tylko na podstawie skilla zawodnika 1-15 to masz bardzo prosty algorytm, jednak pameitaj o tym ze kazdy z 11 zawodnikow jest czlwoiekiem(bez wzgledu jak dlugo gra i jaki ma skill) wiec moze popelniac bledy, wiec musialbys kazdy wynik podpiac 'jakis' nawet minimlany 'rand'.

Z racji ze lubie pilke zainetresowal mnie ten post, ja bym to zrobil tak(na szybko):

skladowe:
-wiek zawodnika
-skill (1-15)

foreachuje zawodnikow, i dla kazdego jakeis dzialania matematyczne wypluwajace jakas liczbe (system punktowy), nastepnie wiekszy wynik jest zwracany jako drozyna ktora mzoe wygrac.

tak bym to na szybko widzial..
jawka7
no tak ale jak w to wlaczyc ustawienie w taktyce przecierz to tez musi jakos wplywac na wynik meczu chce zeby w trzkcje relacji wyswietlalo zdania dotyczace przebiegu meczu i chce zeby np od taktyki zalezalo naprze\yklad jezeli jest obrona z tylu to zeby byla solniejsza obrona albo jak napastnicy sa ustawieni w pewnej odleglosci od bramki przeciwnika to zeby takze prawdopodobienstwo strzelenia gola bylo rozne. podkreslam ze chce zrobic bardzo szczegolowa taktyke mialem mecze zrobic we fleshu i grafice 3d ale doszlem do wniosku ze to mnie przerasta i postanowilem zrobic zwykla relacje ale na takim poziomie na jaki najwyzej sie da. moze ktos jesdzcze ma jakis pomysl
MMX3
ja bym proponował średnią ważoną do obliczenia skuteczności napastników, pomocy i obrony. w zależności od ustawienia na boisku.

zrobić np. 45 losowań(co 2 min meczu) i w zależności od wyniku losowania akcja będzie skuteczna albo nie.

Albo jeszcze inaczej. masz graf 22 wierzchołki(każdy jest obiektem ma skill itp) wybierasz losową ścieżkę i porównójesz wszystkie spotkania PvP na ścieżce.

Ile pomysłów tyle rozwiązań ciekawy pomysł smile.gif
jawka7
no ciekawe moze ma ktos jeszcze jakies pomysly??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.