Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]logowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jawka7
mam do was takie pytanie mam zrobiona strone internetowa na ktorej uzytkownicy musza sie logowac uzywajac sesji. jak stworzyc cos takiego zeby inny uzytkownik widzzial ze ja jestm zalogowany a jak sie wyloguje lub zamkne przegladarke czyli zniszcze zmienne w sesji to inny uzytkownik bedzie widzial ze mnie nie ma na stronie??

a dokladneij chodzi mi o cos takiego co po zniszczeniu zmiennej sesji lub zamnkniecju przegladarki zmieni wrtosc jakiegos pola w bazie danych
Olimpia_ona
Ja bym zrobiła coś na zasadzie, że w tabeli w której przechowuje dane użytkowników dodałabym kolumnę data i czas_ostatniego_pobytu. Gdy użytkownik porusza się po stronie to przy każdym odświerzeniu aktualizowałabym kolumnę data i czas dla danego użytkownika. Przy wyświetlaniu ilu i jacy użytkownicy są zalogowani byś pokazywał, tylko tych, których data i czas jest z ostatnich 5, czy 10 minut.
jawka7
o dzieki ciekawe nie pomyslalem o tym pierwszy widze zeby dziewczyna zajmowala sie programowaniem i pierwszy raz dostaje jakas sensowna odpowiedz na tym forum na ten temat. wielkie dzieki ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.