jawka7
1.11.2007, 11:26:33
mam do was takie pytanie mam zrobiona strone internetowa na ktorej uzytkownicy musza sie logowac uzywajac sesji. jak stworzyc cos takiego zeby inny uzytkownik widzzial ze ja jestm zalogowany a jak sie wyloguje lub zamkne przegladarke czyli zniszcze zmienne w sesji to inny uzytkownik bedzie widzial ze mnie nie ma na stronie??
a dokladneij chodzi mi o cos takiego co po zniszczeniu zmiennej sesji lub zamnkniecju przegladarki zmieni wrtosc jakiegos pola w bazie danych
Olimpia_ona
1.11.2007, 13:18:25
Ja bym zrobiła coś na zasadzie, że w tabeli w której przechowuje dane użytkowników dodałabym kolumnę data i czas_ostatniego_pobytu. Gdy użytkownik porusza się po stronie to przy każdym odświerzeniu aktualizowałabym kolumnę data i czas dla danego użytkownika. Przy wyświetlaniu ilu i jacy użytkownicy są zalogowani byś pokazywał, tylko tych, których data i czas jest z ostatnich 5, czy 10 minut.
jawka7
1.11.2007, 15:55:09
o dzieki ciekawe nie pomyslalem o tym pierwszy widze zeby dziewczyna zajmowala sie programowaniem i pierwszy raz dostaje jakas sensowna odpowiedz na tym forum na ten temat. wielkie dzieki ;]