Matuzalem
2.11.2007, 16:08:44
Witam
Nie jestem pewien, czy wybrałem dobry dział. Jeśli nie to przepraszam.
Mamy sklep internetowy (pełno ich w sieci ;]) - co się dzieje z zamówieniem kliknięciu 'Dodaj do kosza' a potem 'zamów/wyślij'?
Zamówienie jest wysyłane na maila?
Do tabeli bazy która potem jest sprawdzana od strony realizującego zamówienie?
Jak wygląda organizacja takiego sklepu internetowego?
Przepraszam za głupie pytania. ale dręczą mnie one.
Dzięki.
Pozdrawiam
Przeważnie zapisuje się tablice z produktami w sesji, dzięki temu uzytkownik chodząc po stronie może odczytywać i dodawać do koszyka nowe produkty.
skowron-line
2.11.2007, 16:18:54
->nacisniety button wyslij/zamow
-zamowienie trafia do bazy z flaga niezrealizowane
-ktos ma podglad na to i realizuje
-odchacza ze wykonane
-zamowienie zostaje w bazie jako historia zamowien danego klienta do celow statystycznych
athabus
2.11.2007, 16:23:11
Wariantów jest wiele, ale kilka dobrych zasad:
- nie polegać na mailach - mail może nie dotrzeć itd. - mail to tylko potwierdzenie dla klienta - zamówienie MUSI zostać w bazie chociażby po to, żeby robić sobie potem z tego raporty itd
- sesje moim zdaniem są złym wyjściem - po wyłączeniu przeglądarki tracisz cały koszyk - lepiej ciacho identyfikujące usera + odpowiednie wpisy w bazie - wtedy po restarcie wszystko nadal jest dostępne
- w sesji warto przechowywać np. ogólną wartość łączną produktów w koszyku, dane identyfikujące usera (np. jego id w bazie czy login) - tak aby nie obliczać tego wszystkiego przy każdym załadowaniu strony
Matuzalem
2.11.2007, 17:43:31
Dzięki.
Co do sesji zgadzam się z athabus-em... ;]
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.