Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][apache]Kod z połączeniem z localhostem.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marchi
Jaki wstawić kod, żeby np: jeżeli będziemy połączeni z localhost to wyświetli nam coś tam a jeżeli nie coś innego.
Foxx
  1. <?php
  2. if($_SERVER['SERVER_NAME'] == 'localhost'){
  3.  echo 'cos';
  4. } else {
  5.  echo 'cos innego';
  6. }
  7. ?>

O to chodzi?
marchi
czy moge ten kod wkleić do pliku znajdującym się na innym serwerze questionmark.gif normalnie będzie działało questionmark.gif bo mi coś nie wychodzi :/

zawsze wychodzi mi opcja po else. Mam zainstalowany phptriad.

Chce sobie zrobić tak:
wchodze w przeglądarke internetową, której strona starowa jest ustawiona na serwerze zewnętrznym, do pliku w którym ma być:
JEŻELI localhost jest połączony to przechodzę do pliku na localhoście; WPP przechodze do google.

Jaki najlepiej apache sobie zainstalować ? (z PHP)
Foxx
Szczerze mówiąc - ja nie rozumiem co chcesz zrobić.

Jaki Apache? Najnowszy stabilny czarodziej.gif
marchi
chce zrobić strone np index.php i przesłać na serwer np (załóżmy) na freehost. I to będzie moja strona startowa.
Ta strona startowa będzie decydowała czy wejdę na stronę z localhostu czy np na google. I chce kod, który będzie relizował: jeżeli localhost połączony to przechodzi na stronę na sewerze localhost, jeżeli nie to na google mnie przenosi.

Skąd można ściągnąć tego Apacha ?
Foxx
"jeżeli localhost połączony" - który localhost, z czym połączony? Ja Ci nie pomogę, nie wiem o co chodzi.

Wpisz w google.pl "apache najnowsza wersja" i duża szansa że pierwszy wynik to będzie apache najnowsza wersja. Wybacz sarkazm smile.gif
W dziale PHP masz też przyklejony temat "niezbędne linki" i tam znajdziesz link do pobrania Apache Temat: Niezbedne Linki
marchi
tak samo jak z bazą danych sprawdzamy czy połączyliśmy się nie ? tak samo chce się spytać czy jestem połączony z serwerem localhost (tzn włączonego mam apacha).
żeby połączyć się z baza piszemy: $connection = mysql_connect("localhost","log","has"); i żeby sprawdzić czy jesteśmy połączeni z baza sprawdzamy $connection prawda questionmark.gif tak samo chce zrobić z serwerem localhost.
Foxx
Przecież skryp Ci się nie wykona jak nie będzie uruchomiony serwer...
marchi
ten plik ma być na innym serwerze w internecie, np free.pl
Foxx
Jak się łączysz z mysql to możesz sprawdzić czy połączenie się udało, ale skrypt przecież nie jest "połączony" z localhostem. Jeżeli skrypt jest na serwerze, obojętnie czy u ciebie w domu czy na free.pl to jeżeli serwer przestanie działać to skrypt się nie wykona. A także nie poinformuje cię o tym, że się nie wykonał.
Cytat
Ta strona startowa będzie decydowała czy wejdę na stronę z localhostu czy np na google

Z tego wynika, że chcesz sobie wpisać adres np. marchi.free.pl i jeżeli free.pl akurat padło to cię przenosi na google.pl? Jeżeli uważasz, że tak często im pada serwer to może zmień hosting...
Cysiaczek
Jeśli chcesz ze swojego produkcyjnego serwera (takiego ze działającą stroną w sieci) połaczyć się ze swoim serwerem (na swoim komputerze) i zanotować ten fakt, to musisz wpisać swoje IP, a nie localhost. Zainetersuj się n[p. fsockopen" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual lub wogóle curl" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Localhost to taki loopback - połączenie do samego siebie.

Pozdrawiam.

Przenoszę na przedszkole
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.