Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] curl szukanie tekstu na stronie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
PawelC
Witam smile.gif Chciałbym napisać skrypt który wyszuka mi na danej stronie jakiś tekst np. link do mojej strony na czyjejś. Wiem że powinienem użyć do tego curl-a, tylko co jeszcze do tego powinienem użyć aby dany element wyszukać na stronie? Miało by to być coś na podobę robota sieciowego, tyle że przy użyciu php, a adres strony zapisał do bazy. Z tego co się domyślam to powinienem użyć jakiś wyrażeń regularnych czy coś w tym stylu. Wiem jak curlem wysyłać wartości do formularza, jednak nie wiem jak wyszukać przy pomocy curla swojego linka na stronie. Nie proszę o gotowe rozwiązania, tylko o jakieś wskazówki.

Z góry dziękuje.
c3zi
Curlem pobierasz strone, następnie za pomocą wyrażeń regularnych wyszukujesz wzorca, którego potrzebujesz.
preg_match()
PawelC
dzięki za wskazówkę, pokombinuje trochę to może mi coś wyjdzie winksmiley.jpg

kolejny problem polega na tym że skrypt nie wyszuka mi na mojej stronie adresu email poprzez wyrażenie regularne, wyszuka go tylko wtedy kiedy zmiast regułki wstawi adres email? Dlaczego tak jest?
Istalacar
Podczepię się odrobinkę pod temat, ale już od pewnego czasu nie mogę tego znaleźć.
Otóż C3zi napisał "Curlem pobierasz strone",
Ja mam taki kod:
Kod
        $action = $_POST[adres];
        $postFields = 'var1='.$_POST[var1];
        $ch = curl_init($action);
        curl_setopt($ch, CURLOPT_POSTFIELDS, $postFields);
        curl_exec($ch);
        curl_close($ch);

Nic specjalnego, ale od długiego czasu szukam jak pobrać stronę do zmiennej, aby potem ją oddać przeróbce.

Z góry dzięki
Istalacar
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.