Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SQLite - warto?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
borec
Tak sie zastanawiam, skoro w PHP5 role MySQL przejmuje SQLite to musi cos w tym byc. Testy wydajnosci nie sa zachwycajace, chociaz podoba mi sie prostota instalacji (Win) i pare innych rzeczy. Czekam na opienie.
itsme
powiem ogolnie i jednoczesnie jednozacznie

wszystko zalezy od potrzeb.

juz byly prowadzone dyskusje nad roznicami mySQL vs PgSQL gdzie jednym z głównych wniosków było to że każdy z nas winien najpierw określić jakie ma cele jak je isiagnąć i wtedy wybrać odopowiedni produkt.

koniec
Seth
Wg. mnie SQLite jest zamiennikiem systemu plikow z danymi/konfiguracyjnymi etc. Do powaznych zastosowan sugeruje uzyc innych baz danych.
DeyV
i teraz tylko miec nadzieję, że nasi ISP też wyjdą z takiego założenia, i nie zaczną kasować dodatkowej kasy za udostępnienie tego systemu.
Choć MySQL'a ani PG to nam nie zastąpi, ale oszczędzenie zabawy z plikami nie jednemu mocno by pomogło.
Choć z drugiej strony - pamięta ktoś z Was jeszcze czasy popularności baz textowych napisanych w php? Sam postawiłem na czymś takim kiedyś całkiem spory systemik. brrr. ciekawe czy to jeszcze chodzi winksmiley.jpg Wolę nie sprawdzać..
Sh4dow
Myslałem ze wiecej osob sie jakos zainteresuje tą baza danych, ale widac sie myle. Szukam jakiejs pomocy jesli chodzi o instalacje SQLite na linuxie, Dystrybucja Mandrake9.2 PHP4.3.3. Mam pakiety z sqlite, ale pisze mi ze brakuje mi plikow sqlite, co w sumie zaprzecza sam sobie, bo skoro ja chce je zainstalowac to jak on moze ich wymagac. Czy ktos spotkal sie z czyms podobnym ?
Sh4dow
No dobra, widac ze ludzie raczej nie interesuja sie SQLite. Udalo mi sie paskude zainstalowac i dziala w miare sprawnie. Teraz jest pytanie, czy jakies servery obsluguja SQLite? Takie Piwko.pl majac tyle placu na www moglo by to wykozystac, strony mogly by byc calkiem calkiem, kozystajac z takiej bazy. Czy ktos spotkał się z serverem z SQLite? Dajcie znac. THX
Seth
Dopuki php 5 nie bedzie w wersji stable raczej malo kto sie tym zainteresuje.
Ale mozna popytac u dostawcow.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.