Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Antyspam
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
benes
Witam,
słyszałem ,że boty nie umieją emitować wpisywania znaków przez klawiaturę więc mam takie pytanie. Czy dodanie w formularzu jakiegoś obowiązkowego pola onkeypress załatwiło by sprawę? mianowicie zamiast
Kod
<textarea name="text" rows="10" cols="45"></textarea>

wstawił bym
Kod
<textarea name="text" rows="10" cols="45" onkeypress="'; $_SESSION['key'] = 'tak'; echo '"></textarea>

i teraz jeśli sesja key nie jest tak to się nie doda wpis i po dodaniu usuwa sesję, chodzi o to że są jedno razowe.
Załatwiło by to problem ze spam botami?
Jest możliwość że serwer z php nie obsłużył (wykonał) by zdarzenia onkeypress?
nospor
Kod
<textarea name="text" rows="10" cols="45" onkeypress="'; $_SESSION['key'] = 'tak'; echo '"></textarea>
Dobre smile.gif

Widzisz, jest tylko jeden malutki szkopuł: html/js nie ma nic do serwera i na odwrót.
Jeśli już tak bardzo chcesz to wcielić w życie to tylko ajax. Tylko, że w ten sposób nie pozwalasz osobom bez js pisac do siebie.
benes
hmm to nie, a skoro spamboty wyspecjalizowane do jakiegoś konkretnego cmsa nie korzystają z pola formularza bo przykłądowy wyspecjalizowany do jednego cmsa wygląda tak
Kod
<?php
  $url = 'http://wiadomosci.onet.pl/10,15,11,4040918,0,forum.html';
  $post = 'FormID=1187433833.3CA88848&TT=Test&TX=Testowa tresc&PD=testowy&OK';

$ch = curl_init( );
  curl_setopt( $ch, CURLOPT_URL, $url );
  curl_setopt( $ch, CURLOPT_RETURNTRANSFER, 1 );
  curl_setopt( $ch, CURLOPT_POST, 1 );
  curl_setopt( $ch, CURLOPT_POSTFIELDS, $post );
  curl_exec( $ch );
  curl_close( $ch );
?>

to przy wczytaniu formularza mógł bym dodać np sesję z adresem strony i coś tam jeszcze czyli przy dodawaniu spam bot wyspecjalizowany nie miał by sesji bo nie korzysta z formularza i przy dodawaniu sprawdza czy posiada sesję? bo te nie wyspecjalizowane wiem jak obejść. Przeszło by to?
axel_pl
tak to pomoze, bo boty wyspecjalizowane nie korzystaja z formularza
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.