Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ajax] czy obciaza serwer?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mazc
Witam

Chcialbym wstawic co najmniej 3 odswiezania poprzez ajax, ktore beda ustawione na 1s, ale nie wiem czy to bedzie dobre rozwiazanie... wydaje mi sie ze kazde odswiezenie strony w jakis sposob wplywa na serwer... ale co bedzie przy 3x?

Moglby ktos wyrazic swoja opinie? dziekuje
Cysiaczek
To zależy jaki serwer i jaki bardzo skomplikowany jest skrypt, który wywołujesz
Dużo zależy też od pingu serwera.

Pozdrawiam.
php programmer
ajaxem, pobiera sie zazwyczaj niewielkie porcje danych,
wiec nie powinno to byc jakies straszne obciazenie
Cysiaczek
@php programmer
Czasami jednak nie - np. jak sie wywołuje akcje we frameworkach, które przecież mają czasochłonny proces inicjalizacji. Czasami jest po prostu tak, że wyświetlasz "Hello World" wykonując milion pięćset sto dziewięćset operacji pobocznych ;]
Jest to dość ciężka sprawa moim zdaniem

Pozdrawiam.
php programmer
Hm może i tak, ale kolega pytał o obciążenie serwera,
a Ajax już zasady pobiera z serwera tylko potrzebne informacje,
batman
Cytat
Hm może i tak, ale kolega pytał o obciążenie serwera,
a Ajax już zasady pobiera z serwera tylko potrzebne informacje,

Ne chodzi tylko o samo obciążenie, lecz o ilość żądań do serwera. Duża ilość jednakowych żądań może zostać odebrana przez serwer jako atak DoS.

Wracając do tematu. Wszystko zależy od tego co będziesz robił na serwerze. Jeśli nie będziesz wykonywał "dużych" operacji, nic nie powinno się stać. Zastanów się jednak, czy potrzebujesz takiej funkcjonalności. Z doświadczenia wiem, że większość rzeczy można uprościć. Wystarczy tylko przysiąść i się porządnie zastanowić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.