Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] [php] Nawiązanie połaczenia z bazą MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
abcabc5
Witam!
Jestem nowym użytkowikiem forum. Niedawno zacząłem uczyć się od podstaw programowania w php i tworzenia baz danych w MySQL, proszę zatem o wyrozumiałość dla moich "naiwnyc pytań". Zainteresowałem się tą tematyką, poniewaz potrzebuję dobrego narzędzia do prowadzenia bazy danych w sposób uporządkowany, z możliwością generowania automatycznych pism wg szablonu. Dostępne pakiety biurowe są w tym celu niestety niewystarczające, zwłaszcza jeśli zachodzi potrzeba pracy wielostanowiskowej....
Tyle o mnie, zatem do rzeczy:
użycie bazy danych MySQL w PHP rozpoczyna się od funkci mysql_connect(), której przekazujemy adres serwera, nazwę użytkownika (np. "root") i hasło (przykładdla komputera bez dostępu do sieci: mysql_connect("127.0.0.1", "root", "tajnehaslo"). Problem pojawia się, gdy funkcja nie działa, np. skrypt dział poprawnie na jednym komputerze, a użyty na innym już nie (po odpowiedniej zmianie adresu IP oczywiście), lub też działał wcześniej na danym komputerze, a obecnie już nie działa. Gdzie należy szukać błedu i co najważniejsze - jak go skuteczie znaleźć i naprawić. Przypuszczam, że jest to kwestia odpowiedniej konfiguracji serwera (Apache)? Skąd nagle mogły pojawić się błędy, skoro wcześniej serwer został poprawnie skonfigurowany i działał?
b_chmura
napisz sobie
  1. <?php
  2. mysql_connect("localhost", "mysql_user", "mysql_password") or exit(echo 'Błąd: '.mysql_error());
  3. ?>

i będziesz wiedział co się święci
-abcabc5-
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź smile.gif Przetestuję w praktyce, pozdrawiam!!
b_chmura
tylko popełniłem tam mały błąd, powinno być:
  1. <?php
  2. mysql_connect("localhost", "mysql_user", "mysql_password") or exit('Błąd: '.mysql_error());
  3. ?>
abcabc5
Dzięki sprawdzę jeszcze raz smile.gif
PS. analizując, wszystko po kolei doszedłem do wniosku, że błąd leży najprawdopodobniej w konfiguracji (tj. w pliku php.ini ); gdy bedę miał więcej czasu postaram się dokładniej opisać cały problem. Próbowałem na rózne sposoby modyikować ten plik zgodnie z zaleceniami zaczerpniętymi z internetu i różnych poradników, usunąłem średnik przed " extension=php_mysql.dll " - i nie dało to efektu (pamiętałem oczywiście o restarcie serwera). Zdaję sobie oczywiście sprawę, że odpowiedzią na pytanie o poprawną konfigurację będzie link do strony zawierającej opis konfiguracji "krok po kroku", więc nie pozostaje mi nic innego jak podzielić się chwilowym uczuciem bezsilności... (informuje, że na innym komputerze takiej konfiguracji udało mi się dokonać z sukcesem i sprawdziłem ją w działaniu). A może znasz jakiś darmowy program będący nakładką graficzną na MySQL? Wtedy przejściowo korzystałbym z niej do samego wprowadzania danych i jednoczesnie pracowałbym pod mniejszą presją czasu nad konfiguracją i skryptami?
Pozdrawiam!!
drPayton
Popraw temat na zgodny z regulaminem, w przeciwnym wypadku wątek zostanie zamknięty.

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.