Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Głosowanie na stronie - teoria
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tikky
Witam,

Chciałbym zrobić na stronie głosowanie na dany produkt.
Mam pytanie - na razie czysto teoretyczne. Jak przyjęło się takie rzeczy robić?

Ja wymyśliłem dwie koncepcje:
1. Glosowanie tylko w systemie + i -.
W bazie z ofertą dodać dwa rekordy glosy_minus i glosy_plus. Pozniej tylko wyliczyć ocene srednią: (ocena_plus + ocena_minus) / ilość ocen

2. Drugi sposób to głosowanie w skali od 1 - 10. Tu myśłałem również o dwóch komórkach w bazie - jedna będzie zliczała głosy - to znaczy za kazdym glosem bedzie dodawala wartosc 1-10 do juz istniejacej wartosc a w drugiej komorce bede zliczac glosy - to znaczy po dodaniu do oferty zwiekszal ilosc o 1. A ocena bedzie to: (Suma głosów/Ilość głosów).

Ale pewnie wy macie jakieś sprawdzone metody.

A sprawa druga to jak zabezpieczyć taki system przed podwójnym głsowaniem przez tą samą osobę?

z góry dziękuję

--
Tikky
Darti
To, jaki typ ankiety zastosować zależy od Ciebie i od danych, których potrzebujesz, ja zastosowałbym skalę - od -5 do 5 (co połączyłoby te dwie metody).
Ilości głosów zliczać nie musisz, bo baza może je policzyć podczas select'a (np mysql_num_rows), więc do bazy zapisujesz same głosy, ewentualnie informacje o tym, kto je oddał.
Jak zapiszesz sobie nr sesji w bazie i ciastko u klienta to teoretycznie możesz zabronić ponownego głosowania sprawdzając te informacje przy następnej próbie oddania głosu - uparty klient jak będzie chciał zagłosować ponownie to i tak zagłosuje (usunie ciastko, zmieni przeglądarkę itp)
tikky
No ale problem w tym ze glosy mam przyporzadkowane do oferty. A wiec jesli czterech uzytkownikow zaglosuje na 5 i jeden na 3 to w bazie bezie cos w tym stylu:

1. Id_oferty - 1
  2. nazwa - costam
  3. cena - 250,99 zł
  4. ocena - 23

a wiec poprzez mysql_num_rows nie policze ilosci glosow, dlatego mysalem o drugim polu, ktore mogloby przetrzymywac ilosc glosow, czyli cos w stylu:

1. Id_oferty - 1
  2. nazwa - costam
  3. cena - 25 zł
  4. ocena - 23
  5. ilosc_ocen - 5

Chyba, ze zrobic by jeszcze jedną tabelę ktora składała by się z id_oferty, oceny i id_sesji osoby, która go dodała wtedy mozna by to zliczyc ale nie wiem czy jest sens komplikowac sprawę.
Darti
To nie jest komplikacja tylko optymalizacja (moim zdaniem), przetrzymywanie wyników głosować w osobnej tabeli jest chyba jak najbardziej naturalne, tym bardziej że możesz sobie do tego dopisywać dodatkowe informacje o głosujących, date oddania głosu i inne dane do późniejszych analiz.
Trzymanie tego razem to tylko jak nie potrzebujesz zaawansowanych statystyk (ale i tak chcesz pamiętać kto głosował a kto nie...)
sticker
apropo systemu ocen byl temat poruszany na grill it bodaj numer 9 poszukaj prezentacji o wskaźniku psk i jakiejs prezentacji z tego grila bodaj sklepy24
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.