Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konwersja polskich znaków
Forum PHP.pl > Forum > PHP
BzikOS
Jak najprościej konwertować "w locie" kodowanie polskich znaków z Windowsowego na ISO 8859-2 pomiędzy formularzem a bazą danych?

Widziałem gdzieś funkcję która zamieniała w ciągu znaków wybrane litery na inne (w moim przypadku byłyby to litery z kodowaniem ISO), tylko zapomniałem jaka to była funkcja...
LeWaR
Spróóbuj tego:
Kod
function toiso ($string)

{

$iso  =  strtr($string,  "xA5x8Cx8FxB9x9Cx9F", "xA1xA6xACxB1xB6xBC");

return ($iso);

}

function towin ($string)

{

$win  =  strtr($string,  "xA1xA6xACxB1xB6xBC", "xA5x8Cx8FxB9x9Cx9F");

return ($win);

}
BzikOS
O właśnie o to mi chodziło.
Dzięki jak nie wiem co biggrin.gif
talee
wersja poprawiona
Kod
function toiso ($string)  {

return  strtr($string,  "xA5x8Cx8FxB9x9Cx9F", "xA1xA6xACxB1xB6xBC");

}

function towin ($string) {

return  strtr($string,  "xA1xA6xACxB1xB6xBC", "xA5x8Cx8FxB9x9Cx9F");

}

Bez zbędnego przypisania :!:
LeWaR
Ludzie znający temat piszą skracając kod. Początkujący może dużo nie zrozumieć.
talee
Moimi zadaniem należy uczyć się na dobrych przykładach. To wyrabia w początkujących porządny styl programowania. Ja nie skróciłem kodu korzystając z jakiegoś triku, lecz wywaliłem :!: nadmiarową :!: instrukcje. Interpreter php mniej się spoci, no i serwer WWW będzie miał więcej wolnej pamięci. Oczywiście wzrost wydajności zauważalny jest dopiero przy hurtowym wywoływaniu funkcji.

LeWaR to nie jest żaden atak na twoją osobę tylko moja skromna opinia, sam oceń czy słuszna :wink:.
BzikOS
Początkujący jestem w temacie php, ale nie programowania, więc bez obaw i jeszcze raz dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.