Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CRON PHP]Problem z zadaniami CRON'a
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szafran86
Witam

Napisałem skrypcik w PHP który sprawdza mi ważność ogłoszeń i jeśli minęła to dodaje je do tabeli ogłoszeń nieaktywnych.

I tu wszystko działa jak należy.

Następnym zadaniem skryptu jest usuwanie ogłoszeń nieaktywnych po 30 dniach:

i tutaj z bazy danych są one usuwane,

problem pojawia sie gdy chcę usunąć zdjęcie z folderu w którym te zdjęcia są zapisane.

Jeśli odpalę skrypt ręcznie to zdjęcie jest usuwane jeśli przez CRON'a to d...pa nie usuwa się.

Nie mam pojęcia w czym może być problem. Czy CRON ma jakieś zabezpieczenia czy cuś.

Proszę o pomoc

PS.

zdjęcie usuwam funkcją
  1. <?php
  2. unlink('sciezka'.$fotka.'.jpg');
  3. ?>
domis86
Może stosujesz ścieżke relatywną, a CRON jest w innym katalogu niż ten skrypt odpalany ręcznie. Spróbuj dać ścieżke absolutną.
szafran86
Dokładnie tak używam f. unlink:

1. <?php
  2. unlink($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/Zdjecia/'.$fotka.'.jpg');
  3. ?>

i nadal nie usuwa.
webdice
Sprawdź czy skrypt jest na pewno odpalany.
szafran86
jest odpalany bo mam tam jeszcze inne operacje np: usuwanie danych z bazy MySql i to działa tylko z tym zdjęciem się sypie.
phpion
Sprawdź czy plik, który chcesz usunąć, faktycznie istnieje (czy jest pod tą ścieżką) używając file_exists" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i wynik (tak/nie) zapisz do jakiegoś logu. Jeśli plik istnieje i nie da się go usunąć to sprawdź jakie ma prawa - możliwe, że nie Cron nie ma praw do jego usunięcia.
webdice
W zasadzie nie jest to zbyt fajne rozwiązanie problemu ale jęsli Ci to odpowiada możesz zrobić to lynx'em.
legorek
Nie jestem specjalistą od linux'a, ale jestem na 99% przekonany że Twój problem tkwi w tym, że CRON odpala ten skrypt jako inny uzytkownik, który nie koniecznie musi miec prawa do kasowania interesującego Cie pliku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.