Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Problem z Selectem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
infern
Witam,
Generuje sobie stronke w PHP z kilkoma selectami, a teraz chciałbym, że np jak zmienię coś w pierwszym selekcie to lista opcji do wyboru w drugim selekcie zmieniła się na inną i nie mam pojęcia jak to zrobić, napewno muszę wrzucić obsługę zdarzenia od zmiany selecta ale czy muszę od nowa generować całą stronę czy mogę tylko podmienić listę opcji w selekcie?
Gallareton
Poprawcie mnie jesli sie myle, ale musisz zdaje sie uzyc odswiezania kawalka strony (AJAX) na tym sie nie znam, albo dac mu, zeby ta lista opcji sie nie zmienila, tylko dopiero wyswietlila
Cezar708
no niekoniecznie,

wystarczy w zależności od wybranej opcji wyświetlać odpowiedni select, a resztę ukrywaćnormalnie za pomocą javascript i css.

wszystko zależy od przeznaczenia formularza i liczby możliwości
infern
Na AJAXie tez sie nie znam, to chyba będę generował stronę od nowa i będę zadowolony w takim razie, bo to rozwiązanie z JS nie bardzo wiem jak zastosować
Gallareton
Ustaw moze, aby dopiero po wybraniu opcji w jednym selekcie generowal drugiego, wtedy nie bedzie musial calej strony od nowa...
infern
Można tak? Bo nie bardzo rozumiem?
Gallareton
Wiesz... ja sie ucze php tak jak zapewne i ty, wiec moglem nie do konca zrozumeic twoj problem, pokaz twoj skrypt to ja i inni uzytkownicy ebdziemy mogli latwiej ci jakos pomoc :]
infern
Jak wróce do domu z roboty to wkleję to a teraz mniej więcej wyjaśnie całą koncepcje:
1. Pobieram kolumne z tabeli i wrzucam ja do jednego selecta
2. Kazda pozycja jest zwiazana z kilkoma roznymi z w innym selekcie
Prosty przykład:
Wybieram budynek, w którym są jakoś ponazywane pokoje, jak wybiorę inny budynek to będą inne pokoje, więc teraz zmieniając budynek w jednym selekcie chce by wrzucal odpowiednie nazwy pokojow do drugiego selecta,
taki maly przyklad to byl.
Gallareton
Nie wiem jak to zrobic musialby ci pomoc bardziej doswiadczony uzytkownik (ja bym juz sie pobawil w js)
infern
  1. <?php
  2. if ($_GET['func'] == "addUser")
  3. {
  4. echo "<td>Department</td>";
  5. $query = "SELECT Nazwa_dzial FROM Dzial";
  6. $result = mysql_query($query)
  7. //or die ('Zapytanie zakończone niepowodzeniem: ' . mysql_error());
  8. or header("Location: index.php");
  9. echo "<td align=\"center\"><SELECT name=\"Nazwa_dzialu\" style=\"width: 228px;\">";
  10. while ($line = mysql_fetch_array($result, MYSQL_ASSOC))
  11. {
  12.  $temp = $line["Nazwa_dzial"];
  13.  echo "<option>$temp</option>";
  14. }
  15. echo "</SELECT></td>";
  16. echo "</tr>";
  17. echo "<td>&nbsp;</td>";
  18. echo "<td align=\"center\"><SELECT name=\"Skrot_dzialu\" style=\"width: 228px;\" disabled>";
  19. echo "<option>$temp</option>";
  20. echo "</tr>";
  21. }
  22. ?>

No i teraz chcę by zmieniając pierwszy SELECT zmienił mi automatycznie dane w drugim, chyba bez generowania calej strony to sie nie obędzie:> Mam rację?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.