Mam taki problem. Przy dodawaniu nowego uzytkownika zalezy mi aby w bazie danych w rekordzie password wstawic losowe od 6 do 8-miu literowe haslo generowane automatycznie. Chcialbym zeby haslo skladalo sie z samym liter (dyzych i malych badz na przemian). Dodatkowo chcialbym zeby przy generowaniu hasla skrypt sprawdzal czy generowane w tym momencie haslo juz istnieje a nastepnie wstawil je do bazy danych. Czy ktos ma jakis pomysl?
for ($x=0; $x<$pwd_l; $x++) { mt_srand(time()+(double)microtime()*1000000); $losujemy = mt_rand(0, $dlug-1); $haslo .= substr ($znaki, $losujemy, 1); } return ($haslo); } później starasz się za pomocą SELECT pobrać rekord z takim hasłem jak wygenerowane. Jeśli zwróci 0 rekordów to wstawia
marcio, to co proponujesz będzie bardzo bardzo wolne
marcio
7.12.2007, 16:29:55
to ze bedzie wolne to wiem ale jak juz napisali zamiast while dac for i usunac cale te srand() w php5 jest niepotrzebne jednoego czego nie rozumiec to czemu we wszystkich takich kodach jest -1 mozesz mi powiedziec??
dziurson
7.12.2007, 16:32:19
bo mt_rand liczy od zera a count od 1
marcio
7.12.2007, 16:35:57
no tak ale ten kod co znalazlem to w nim nie ma ani count ani mt_rand lecz tylko rand()
dziurson
7.12.2007, 16:37:38
rand i mt_rand to w sumie to samo tylko ponoć mt_rand leprze a count nie ma bo est użyte strlen, które również liczy od 1