Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP+MySQL] pobieranie z bazy wartości zapisanych w tablicy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maniaksz
witam,

mam tablice w której zapisane są wartości, chciałbym teraz wyświetlić z bazy danych MySQL rekordy o id równym poszczególnym wartościom tablicy. nie mam pomysłu jak to zrobić...

pozdrawiam
Darti
w manualu masz podpowiedź (przyklej to sobie nad monitorem i zawsze jak będziesz miał problem to spojrzyj najpierw na ten napis) winksmiley.jpg
maniaksz
nie bardzo mi to działa...
nospor
Cytat
nie bardzo mi to działa...
To moze pokaz co do tej pory zrobiles...

i popraw tytul o znaczik zgodnie z zasadami forum przedszkole
maniaksz
Losuję kilka liczb (w zależności od wartości zmiennej $numer) z zakresu od 1 do 28254 (taką mam liczbę rekordów w bazie), następnie sprawdzam, czy dana liczby była już wylosowana. Jeśli nie zmieniam status dla wylosowanego rekordu na 1, jeśli tak to losuję kolejną liczbę. Wszystko do momentu zapełnienia tablicy $tab_wyn.

1. <?php
  2. if(isset($numer))
  3. {
  4. $i=0;
  5. while(sizeof($tab_wyn)<>$numer)
  6. {
  7. $lp=rand(1,28254);
  8. //sprawdzenie statusu w bazie
  9. $spr_stat=mysql_query("select id_nag_dod,id_klient,wylosowany from nagroda_dod where id_nag_dod='$lp';") or die ("blad w sprawdzenie statusu w bazie");
  10. $wyn_spr=mysql_fetch_array($spr_stat);
  11.  
  12. //dane klienta
  13. $id_nag_dod=stripslashes($wyn_spr['id_nag_dod']);
  14. $id_klient=stripslashes($wyn_spr['id_klient']);
  15. $wylosowany=stripslashes($wyn_spr['wylosowany']);
  16.  
  17. if($wylosowany==0)
  18. {
  19. $update_na1=mysql_query("update nagroda_dod set wylosowany='1' where id_klient='$id_klient';") or die ("blad w update nagroda_dod");
  20. $tab_wyn[$i]=$id_nag_dod;
  21. $i++;
  22. }
  23.  
  24.  
  25. }
  26.  
  27. }
  28. ?>

Teraz chciałbym wyświetlić z bazy tylko te rekordy, które zostały zapisane w tablicy. Nie mogę wyświetlić tylko tych, które mają status wylosowany=1, ponieważ losowań jest kilka.
Nie mam pomysłu jak to zrobić, proszę o wskazówki
Darti
może takie coś: ?

1. <?php
  2. foreach ($tab_wyn as $id_nag_dod){
  3. $query = "SELECT * FROM nagroda_dod WHERE id_nag_dod='$id_nag_dod' AND wylosowany = 0";
  4. $res = mysql_query($query) or die('blad zapytania do bazy:'.mysql_error());
  5. while($wynik = mysql_fetch_array($res)){
  6.  print_r($wynik);  // albo cos innego wyswietlajacego dane
  7. }
  8. }
  9. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.