Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] pozycja tekstu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dem
Hej ho, mam problem ;]

Robie projekt na uczelnie w oparciu o html i JS, i w zakonczeniu tego przeszkadza mi pewna glupia sprawa biggrin.gif. Otóż, chce zrobic aby text nachodził na tekst (ale nie wiem jak), oczywiscie absolute raczej odpada bo ma dzialac na kazdej rozdzielczosci.

przyklad dzialania:

niestety nie moglbym tego zrobic w formie obrazka bo za pomoca JS bede kolorowal te strzalki :S
za szybka pomoc bede b. wdzieczny ;]

pozdro
mike
Jeśli chcesz nałożyć coś na coś w CSS to pozostaje Ci tylko pozycjonowanie absolutne.
I skąd opinia że kłóci się to z elastycznością w zależności od rozdzielczości? Przecież można pozycjonować absolutnie względem obiektów ułożonych relatywnie.
dem
Cytat(mike @ 9.12.2007, 16:32:11 ) *
I skąd opinia że kłóci się to z elastycznością w zależności od rozdzielczości? Przecież można pozycjonować absolutnie względem obiektów ułożonych relatywnie.

opinia niedoswiadczonego uzytkownika css'a ;] ok, chcialbym jednak zebys podal mi przyklad jak pozycjonowac absolutnie wzgledem obiektow relatywnych? Jestem niestety zielony z css i moja wiedza ogranicza sie do podstaw ;]

bedzie wdzieczny,

pozdrawiam

edit#1: znalazlem via google:
Cytat
ozycjonujesz główny blok (u ciebie właśnie DIV2) na samym środku (margin: auto; a do tego position: relative;) potem w nim wstawiasz mały blok, który pozycjonujesz absolutnie dając mu taką pozycje która wyjedzie poza ramy głównego w odpowiednie miejsce.

Jednym słowem, pozycjonowanie absolutne względem relatywnego smilingsmiley.gif

Jest to jeden ze sposobów, zarazem najprostszy.

ale nie do konca rozumiem ;]

edit#2: ok, kwestia wpisz -> sprawdz. Wpisalem, sprwadziłem, działa, teraz tylko musze to ladnie ulozyc ;] thx za pomoc

do zamkniecia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.