Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][js] Xinha nie przesyla zawarosci pola do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukash82
Witam. Mam taki problemik z edytorem Xinha. Udalo mi sie go jakos zainstalowac na mojej stronie. Tzn. dziala, tekst mozna formatowac, itd. Ale gdy naciskam butona wyslij zeby zapisac zawartosc pola textarea w bazie to niestety nic sie w bazie nie zapisuje. Pola wszystkie sa dobrze nazwane, bo gdy wylacze Xinhe z takimi samymi nazwami pol wszystko dziala dobrze i artyluly pokazuja sie w bazie. Instalowalem ten edytor wedlug TEJ INSTRUKCJI. Moj angielski i znajomosc js nie jest na tyle dobra, zebym przeczytal cala instrukcje bez bledow ale zrobilem to wszystko tak:
Do head-a wrzucilem takie cos:
  1. <script type="text/javascript">
  2. _editor_url = "xinha/" // (preferably absolute) URL (including trailing slash) where Xinha is installed
  3. _editor_lang = "pl"; // And the language we need to use in the editor.
  4. _editor_skin = "titan"; // If you want use a skin, add the name (of the folder) here
  5. xinha_editors = xinha_editors ? xinha_editors :
  6. [
  7. 'newbiearea1'
  8. ];
  9. </script>
  10. <script type="text/javascript" src="xinha/XinhaCore.js"></script>
  11. <script type="text/javascript" src="xinha/my_config.js"></script>

Potem utworzylem plik js w katalogu xinha - my_config.js i zmienilem linijke
  1. 'myTextArea', 'anotherOne'

na
  1. 'newbiearea1'

Mysle, ze chyba dobrze to wszystko poskladalem. Textarea tez ma nazwe i id - newbiearea1. Co jeszcze nalezy zmienic zeby to zadzialalo dobrze. Jesli mozecie pomoc to prosze o jakies podpowiedzi. Pozdrawiam, ŁF
mkdes
To nie Xinha przesyła dane do bazy, lecz PHP wpisuje zawartość pola textarea do bazy.
Xinha do problemu zapisania do bazy nie ma nic wspólnego.
Oczywiście, jest kilka przypadków, kiedy występują kłopoty, ale to raczej przy wczytywaniu danych do pola textarea i uruchamianiu edytora.
Ale to nie jest w temacie posta.
lukash82
Ok. Moze i Xinha tak do konca nie jest winna temu ale czemu gdy nie mam jej "wlaczonej" czyli odpowiednie linijki sa zakomentowane to dane sie zapisuja w bazie a gdy odkomentuje te same linijki to dane sie gdzies traca po drodze do bazy...:/ Sprobuje moze innego edytora... Pozdrawiam, ŁF
leri
trafilem na taki problem przy zlym ustawieniu mod_security w configu apacha. Kod wygenerowany przez xinha byl traktowany jak atak XXS i serwer blokowal zapis do bazy (trzeba pilnowac zeby xincha znakow wklejanych np z worda lub excela nie zamienil na encje)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.