Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Generowanie zawartosci podstron
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Vomit
Witam,

Jakis czas temu postanowilem napisac system zarzadzania trescia. Moja wizja, opiera sie glownie na zalozeniu, ze kazda z podstron jest strona ktora mozna edytowac z panelu admina.
Jak rozwiazac nastepujacy problem:
Mamy strone, ktora moze miec podstrony, ktora takze moze miec podstrony, a ta nastepne.
Url wygladalby powiedzmy tak:
index.php/page/produkty/drukarki/laserowe/monochromatyczne/

I powiedzmy na tej stronie ma byc ulokowany system newsów.

Nie potrafie sobie tego wyobrazic, zwlaszcza ze modul "page" generuje podstrony na zasadzie pobierania z bazy danych tzn.
- tytul podstrony
- tresc (content)

Contentem kazdej podstrony moze byc wszystko, np. system newsów czy spis uzytkownikow... jak to rozwiazac?
MOniToR
Stwórz pole w bazie danych np. o nazwie 'site_id' gdzie będziesz przechowywał id strony, która ma być strona nadrzędną. I później na każdej stronie pobieraj następne strony podrzędne według WHERE site_id='id_aktualnej_strony'.
Vomit
Chyba sie nie zrozumielismy zupelnie.

To o czym mowie ja to generowanie zawartosci podstron. Zawartosc generowana na podstawie widzimisie uzytkownika.
Powiedzmy taka struktura stron i podstron:

Cytat
- strona
-- podstrona
--- podstrona podstrony [newsy]
-- podstrona [newsy]
- strona [newsy]
-- podstrona
-- podstrona
- strona
- strona
- strona [newsy]

Kazda podstrona z [newsy] ma zawierac zamiast zwyklej tresci, system newsów, lub tez artykułow.
Nie wiem jak zrobic zeby "powiedziec" mu ze na tej podstronie maja byc newsy a nie zwykly content.

Ma to byc cos na ksztalt CMS'a wiec mam dwa pomysły:
1. Odpowiedni modul dla newsów, content podstrony wygenerowany przez moduł.
2. Moduł dla newsów, nie powiazany z systemem stron. Klikniecie w odpowiedni link zamiast wlaczac podstrone na ktorej maja byc newsy, wlaczy modul news.

Pierwszy pomysl jest troche zagmatwany i w dalszej czesci trudny w uzytkowaniu, a drugi... chyba lepszy, tylko ze w takiej sytuacji nei wiem jak przekazac, ze ma byc uzywany modul newsow, gdy z URL'a wynika ze ma to byc modul stron.
MOniToR
To nie możesz to zrobić przy pomocy zwykłej funkcji warunkowej? Np. tworzysz pole w bazie danych 'rodzaj' i tam zamieszczasz numer id rodzaju jaki ma mieć ta strona. i np. przypisujesz 1- strona 2- newsy 3- artykuły, i użytkownik tworzący stronę wybiera jaki ma mieć ona rodzaj i np. gdy rodzaj=2 to ładujesz skrypt z newsami. Czy może dalej Ciebie nie rozumiem? smile.gif
Vomit
Mysle, ze nie rozumiesz na tyle na ile we wzrocu MVC nie widze miejsca na Twoja podpowiedz.
Gdzie modułow moze byc nieskonczona ilosc i kazdy z nich moze miec inne zadanie.
MOniToR
Cytat(Vomit @ 6.01.2008, 00:09:02 ) *
Mysle, ze nie rozumiesz na tyle na ile we wzrocu MVC nie widze miejsca na Twoja podpowiedz.
Gdzie modułow moze byc nieskonczona ilosc i kazdy z nich moze miec inne zadanie.

Zawartość tu chyba nie jest akurat ważna? Mówiłeś, że problemem jest jak 'powiedzieć' a jak jest nie skończona ilość to tworzysz tabele z listą modułów gdzie każdy moduł ma swój id, nazwe itd. i Wtedy pobierasz całą tabele np. w formularzu dodawania nowej strony do pola select i przypisujesz id danego modułu do pola 'rodzaj' danej strony. W ten sposób modułami możesz spokojnie zarządzać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.