Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Instrukcje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lethys
Sprawa wyglada tak, w bazie danych mam wartosci ene i max_ene. I chce zrobic cos w rodzaju sklepiku gdzie sie uzupelnia energie. Skrypt :

Kupowanie :

1. <?php
  2. mysql_query("update players set ene=ene+$saloon[moc] where id=$stat[id]") or die("Nie można kupić alkoholu.");
  3. print "<br><br><center><font color=\"#008000\">Zapłaciłeś <b>$saloon[cena]</b> pieniędzy za <b>$saloon[nazwa]</b> i zyskałeś <b>$saloon[moc]</b> energii.</font><br><br><br></font><meta http-equiv=\"Refresh\" content=\"1; url=saloon.php\">";
  4. mysql_query("update players set money=$stat[money]-$saloon[cena] where id=$stat[id]");
  5. ?>

I zaraz za tym mam :

1. <?php
  2. if ($stat[ene] > $stat[max_ene]) {
  3. mysql_query("update players set ene=100 where id=$stat[id]");
  4. ?>

Max energi to 100 i dlatego dodalem na koncu ta instrukcje ale i tak cos nie chce dzialac , bo kupuje towar co dodaje 20 energi i mam 120 energi ale jak kolejnym razem cos kupie to juz sie zmienia na 100 a mi chodzi o to zeby zawsze zmienialo na to 100.
aiv
Możesz napotkać problemy z uzyskiwaniem pomocy jeżeli Twoje pytania nie będą bardziej przejrzyste. Staraj sie usuwać z kodu niepotrzebne fragmenty których działania jesteś w 100% pewien. Drugim ważnym elementem jest większe uogólnianie przedstawianego problemu.

Wydaje mi się, że możesz napotkać trudności z uzyskaniem odpowiedzi na pytanie (zdanie): "Max energi to 100 i dlatego dodalem na koncu ta instrukcje ale i tak cos nie chce dzialac , bo kupuje towar co dodaje 20 energi i mam 120 energi ale jak kolejnym razem cos kupie to juz sie zmienia na 100 a mi chodzi o to zeby zawsze zmienialo na to 100."
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.