Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]+[mintajax] (drag&drop) zapis kolejności
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
simperium
yyy... nie wiem, czy w dobre miejsce to nastukałem, bo dotyczy to i php i mintajaxu jednocześnie, a nie chciałem tworzyć dwóch wątków jednego tu, drugiego w ajaxie, ale do rzeczy smile.gif

na stronie
http://mintajax.pl/Przewodnik/Drag-n-Drop/
jest przykład z boxami zamieniającymi się miejscami... czy jeśli internauta poukłada sobie "klocki", może ich kolenjność jakoś zapisać?
znaczy się, mam tu na mysli wyeksportowanie do pliku tekstowego (za pomocą php), który to plik będzie np wyglądał tak:

box#2
box#3
box#1
box#4

poczym kolejność boxów też będzie wczytywana właśnie z owego pliku tekstowego ( czyli najpier box2, botem3, etc)
Jeśli ktoś wie, gdzie na ten temat poczytać, będę wdzięczny za wszelakiem pomoce smile.gif
Cotter
Zacznijmy od tego, jak działa drag-n-drop w tym przypadku:
MintAjax zamienia kolejność ustawienia elementów zamieniając ich kolejność w kodzie strony.

To jaka kolejność jest w kodzie strony można odczytać używając javascriptu (zachęcam do przeczytania kursów). Następnie używając ajaxa (na przykład za pomocą uproszczonej obsługi wbudowanej w MintAjax) dane o kolejności można wysłać na serwer. Skrypt PHP na serwerze odbiera dane za pomocą GET albo POST i zapisuje sobie wynik w wygodnej formie.
simperium
Cytat
To jaka kolejność jest w kodzie strony można odczytać używając javascriptu (zachęcam do przeczytania kursów).

ale kursów javascriptu, czy ajaxa? - to raz, a dwa: czego szukać w kursach (czy te opcje mają jakieś nazwy)?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.