Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Hotlinkowanie zdjec - specyficzne zabezpieczenie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
quality
Witam
Prowadzę foto galerię zdjęć i często widzę jak ktoś linkuję zdjęcia na swojej stronie wprost z mojego serwera. Zabiera to transfer.
Nie jest to na razie aż tak uciążliwe.

Widziałem skrypt oparty na .htaccess, który podmienia zdjęcie na inne.

Oto ten kod :
  1. <?php
  2. RewriteEngine On
  3. RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(.+.)?xradar.net/ [NC]
  4. RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
  5. RewriteRule .*.(jpe?g|gif|bmp|png)/images/nohotlink.png [L]
  6. ?>

Jednak tutaj podmienia nam na jedno konkretne zdjęcie.
Czy można zrobić tak ze będzie się wyświetlał skrypt ze specjalnie spreparowanym zdjęciem ?
Tzn ze jak ktoś wyświetli zdjęcie roza.jpg to na środku zdjęcia pojawi mu sie jakiś napis np. adres strony z której to zdjęcie wziął (zależy mi żeby ten napis się wyświetlał tylko podczas hotlinkowania )
tomeksobczak
Wyświetlaj zdjęcia poprzez plik PHP i jeżeli HTTP_REFERER nie pochodzi z Twojego URLa to przerabiaj zdjęcie przy pomocy GD.

Kiedys coś takiego pisałem dla jakiegoś fotografa i przy hotlinkowaniu wyskakiwał znak "STOP zlodziejom internetowym".

Działało to również przy próbie "zapisz element docelowy jako" a 99% userów nie podmieni headerow przy pobieraniu zdjęcia zeby je naprawde ukrasc ;]
domis86
A jak zabezpieczyc przed nacisnieciem PrintScreen i zapisaniem w Paincie ? tongue.gif
sniezny_wilk
Cytat(domis86 @ 10.01.2008, 11:46:23 ) *
A jak zabezpieczyc przed nacisnieciem PrintScreen i zapisaniem w Paincie ? tongue.gif

Otóż to.. też nad tym myślałem jak to rysunki.. ale chyba się nie da po prostu smile.gif
b_chmura
Cytat(sniezny_wilk @ 10.01.2008, 11:54:07 ) *
Otóż to.. też nad tym myślałem jak to rysunki.. ale chyba się nie da po prostu smile.gif

raczej nie to mu przeszkadza, a:

Cytat
linkuję zdjęcia na swojej stronie wprost z mojego serwera. Zabiera to transfer.

1. <?php
  2. RewriteEngine On
  3. RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(.+.)?xradar.net/ [NC]
  4. RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
  5. RewriteRule ^(.*?).(jpe?g|gif|bmp|png)/images/$1 [L]
  6. ?>

EDIT
przy kropce między nawiasami powinien być blackslash \ ale go forum wcina
quality
Ok rozumiem ze przez GD tylko ja chce ze jak bedzie hotlinkowal dane zdjecie to zeby akurat na jego stronie wyswietlalo sie to zdjecie ktore chce, a na dole dajmy na to napisany adres mojej strony na zdjeciu (za pomoca GD).

Wiec rozchodzi sie o to jak pobrac akurat tą nazwe zdjecia do .htaccess ?

Zebym mial np:
RewriteRule ^(.*?).(jpe?g|gif|bmp|png)$ /skryptgd.php?id=nazwa_hotlinkowanego_zdjecia.jpg [L]
tomeksobczak
questionmark.gifexclamation.gif
Kod
RewriteRule ^(.*?).(jpe?g|gif|bmp|png)$ /skryptgd.php?id=$1.$2 [L]

poczytaj więcej o mod_rewrite
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.