Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Cykliczne wykonywanie skryptu - CRON?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wojtas100
Witam!

Mam taki problem - chciałbym czyścić raz dziennie bazę danych usuwając wpisy strasze niż x dni (skrypt taki napisać umiem), chodzi o to jak zrobić to cykliczne wywoływanie skryptu? Myślałem już o dodaniu takiego skryptu (skryptu usuwającego wpisy) do pliku index.php mojej strony i skrypt ten wywoływali by uztykownicy wchodzący na stronę, ale... to jest wg. beznadziejne rozwiązanie.

Szukałem troche w internecie i znalazłem takie coś jak CRON, tylko nie wiem jak tego używać oraz czym to się charakteryzuje, ale wiem, że niestety nie wszystkie serwery oferują ta funkcję zgadza się?

Pozdrawiam!
qrees
Cytat(wojtas100 @ 10.01.2008, 23:49:25 ) *
Witam!

Mam taki problem - chciałbym czyścić raz dziennie bazę danych usuwając wpisy strasze niż x dni (skrypt taki napisać umiem), chodzi o to jak zrobić to cykliczne wywoływanie skryptu? Myślałem już o dodaniu takiego skryptu (skryptu usuwającego wpisy) do pliku index.php mojej strony i skrypt ten wywoływali by uztykownicy wchodzący na stronę, ale... to jest wg. beznadziejne rozwiązanie.

Szukałem troche w internecie i znalazłem takie coś jak CRON, tylko nie wiem jak tego używać oraz czym to się charakteryzuje, ale wiem, że niestety nie wszystkie serwery oferują ta funkcję zgadza się?

Pozdrawiam!

Na stronie firmy u której masz serwer powinno być napisane czy oferują cron czy nie. Jeżeli tak, to powinni też napisać jak z niego korzystać. W różnych serwerach może być to różnie rozwiązane. Jak masz wlasny serwer zajrzyj tu:

http://en.wikipedia.org/wiki/Crontab#Usage
wojtas100
Właśnie w tym problem, że serwer tego nie oferuje, jakiego mogę użyć alternatywnego sposoby na cykliczne wykonywanie skryptu?
kszychu
Umieścić na stronie osobny skrypt czyszczący, a na swoim serwerze (zakładam, że jakiś masz) umieścić w cronie wywołanie tegoż skryptu np. za pomocą wgeta.
wojtas100
Cytat(kszychu @ 11.01.2008, 14:38:48 ) *
Umieścić na stronie osobny skrypt czyszczący, a na swoim serwerze (zakładam, że jakiś masz) umieścić w cronie wywołanie tegoż skryptu np. za pomocą wgeta.

Napisałem, że CRONA w serwerze nie posiadam...
kszychu
A ja mówię, o użyciu do tego drugiego serwera, na którym cron jest. A w ogóle to na jakim serwerze masz tę stronę?
wojtas100
Serwera nie mam, dlatego zakładam hipotezę braku CRONA w serwerze. I szukam jakiegoś innego alternatywnego rozwiązania...
czarnowidz
Wojtas100, kiedyś korzystałem z tego crona :
http://www.webcron.org/
działał mi bez zarzutów, nie wiem jak teraz z nim jest. Ustawiało się adres pliku i częstość odwiedzania go przez skrypt.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.