Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kodowanie: iso kontra utf
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
in5ane
Witajcie, mam problem. Otóż coś mi się pieprzy kodowanie. Na stronie mam utf-8, na forum phpBB mam iso-8859-2. W bazie mam dla strony latin2 i jak przeglądam sobie bazę to tam są krzaki zamiast polskich znaków (no i co.. na stronie działa dobrze), dla forum też mam latin2 i jak sobie przeglądam bazę to tam polskie znaki są dobrze wyświetlone (dziwne..) (ale na forum dobrze chodzi). Problem jednak leży, gdy chcę wyciągnąć dane z forum na stronę, a mianowicie chcę 10 ostatnich tematów i tu jest problem (na stronie są krzaki). Jak temu zapobiec? Proszę o pomoc.
Maxik
Możesz zmienić kododwanie na stronie?

Ewentualnie zostaje użycie pływającej ramki. Trochę głupie, ale może zadziałać. Zrób oddzielny plik php z wyciąganiem tych tematów. Na początku tego oddzielnego pliku ustaw kodowanie takie jak na forum i użyj iframe. Może zadziała winksmiley.jpg
in5ane
No właśnie jak zmienię kodowanie na stronie to mi runie cała reszta strony. Ale wyciągnięcie tych ostatnich 10 tematów też muszę zrobić, spróbuje z tym iframem.

Działa smile.gif

EDIT: działa tylko to kodowanie, ale to nie jest dobre rozwiązanie, bo ten iframe się sypie, i nie da rady go ładnie ustawić.

EDIT: Maxik, masz ten punkcik "Pomógł". Co prawda mi nie pomogłeś, ale za to, że się jako jedyny udzieliłeś w temat.
Maxik
Wszystko da radę ustawić. Spróbuj jeszcze objectem może to Ci bardziej przypasuje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.