Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Problem z instalacją i starem...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
iihhii
Witam smile.gif

Kupiłem książkę praktyczny kurs PHP5 wydawnictwa helieton bo chce się nauczyć PHP.

W pierwszym rozdziale opisany jest sposób instalacji pache2 i PHP5. Ten etam przeszedłem pomyślnie, jednak nie coś nie gra, przy próbie testowania aplikacji. Tzn. po uruchomieniu serwera, wchodzę na strone http://localhost/index.php (index.php utworzyłem wcześniej z wpisem
<?php echo "TEST PHP. " ?> )

Wedłu książki, powinien pojawić się komunikat " TEST PHP ". Zamiast tego w przeglądarce wyskakuje kod który wpisałem w tym pliku czyli <?php echo "TEST PHP. " ?>

Może mi ktoś pomóc ?
Jerem!asz
a jakie masz rozszerzenie pliku, .php
sprawdź jeszcze czy dobrze ustawiłes interpreter php
iihhii
Rozszeżenie pliku to .php
Jak mogę sprawdzić "interpreter php" ?
Jerem!asz
na początku instalujesz apache, i do niego "dołączasz" interpreter php. dołączanie interpretera wymaga kilku zmian w plikach .ini, niestety nie pamietam juz jak to lecialo sad.gif sprawdź jeszcze raz w tej książce jak to bylo opisane i wykonaj wszystko poprawnie,
iihhii
Chyba wiem o co chodzi.

W ksiażce jest napisane tak: "Należy również skopiować plik konfiguracyjny PHP - php.inidist - pod nazwą php.ini do lokalizacji znajdującej się w zmiennej środowiskowej PATH, najlepiej do katalogu systemowego Windows"

Skopiowałem ten plik i wrzóciłem go do katalogu windowsa pod nazwą php.ini...ale nie czaje o co chodzi z tą zmienną środowiskową PATH...
Jerem!asz
interpreter php instalujesz do katalogu gdzie masz zainstalowanego apacha
spróbuj poszukac w google, na pewno bedziesz miał lepiej wyjaśnione
kasztan165
A mi się wydaje że problemem jest zły kod, zapomiałeś o tym znaku ";" na końcu.
Jest tak:
  1. <?php echo "TEST PHP. " ?> )

A powinno być tak:
  1. <?php echo "TEST PHP. "; ?> )
Jerem!asz
ale to by przecież wywaliło błąd przeciez, jeżeli pokazuje całą składnie <?php echo "TEST PHP. "; ?> to nic po prostu nie czyta tutaj tego <?php ?> dlatego posprawdzaj zainstalowanie tego interpretera przede wszystkim, pozniej sie martw o kod
Maxik
Zreztą przy kodach w jednej linii średnik nie jest wymagany.
Jerem!asz
ale zawsze dobry nawyk, jeżeli zaczyna z php to lepiej niech stawia na koncu lini gdzie można ten średnik smile.gif
iihhii
Dzięki wszyskim za pomoc smile.gif

Udało mi się w końcu uporać z problemem. Wszysko działa poprawnie. Okazało się, że źle podałem ścieszkę dostępu, w pliku do interpretatora.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.